Majoriteten föreslår oförändrad skatt

Den politiska majoriteten föreslår att kommunalskatten i Vingåker blir oförändrad nästa år – trots det tuffa ekonomiska läget.

Skatten föreslås bli oförändrad, på 22,67 kronor per skattekrona.

Skatten föreslås bli oförändrad, på 22,67 kronor per skattekrona.

Foto: Fotograferna Holmberg /TT

Vingåker2019-10-09 17:54

Det skulle innebära att skattesatsen blir kvar på 22,67 kronor per skattekrona. En skattekrona motsvarar 100 kronor beskattningsbar inkomst.  

Samtidigt uppgår det prognosticerade underskottet för 2019 för nämnder och finansiell verksamhet till 13,8 miljoner i nuläget. 

– Men det är inte försvarbart att höja skatten mera. Vi är rädda om medborgarna och deras skattekraft, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Vingåkers kommun sänkte skatten med 6 öre vid årsskiftet 2019, när Region Sörmland samtidigt höjde med lika mycket. Men ändå har man det högsta skattetrycket i länet.

– Vi vill försöka komma i ram utifrån de pengar vi har. Vi behöver göra en omfördelning mellan nämnderna för att socialnämnden ska klara sig, säger Anneli Bengtsson. 

När frågan om skattesatsen togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott reserverade sig Moderaterna från majoritetens förslag, till förmån för ett eget förslag. 

– Vi vill sänka skatten, säger Charlotte Prennfors (M) oppositionsråd. 

Hon menar att kommunen i dag går miste om skatteintäkter. 

– Vi har många som bor i Vingåker, men är skrivna i andra kommuner för att de har lägre kommunalskatt, säger hon.

Moderaterna ser andra vägar att hantera underskottet. 

– Vi föreslår outsourcing och konkurrensutsättning av vissa verksamheter, säger hon. 

Kommunstyrelsen tar upp frågan om skattesatsen på sitt kommande möte på måndag. Kommunfullmäktige måste sedan besluta om skattesatsen senast före november månads utgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!