Ulster kan utses till Sveriges vackraste elittjur

Den väldiga elittjuren Ulster verkar ta uppståndelsen med upphöjt lugn. "Han stressar inte upp sig", säger Sofia Persson inför resan till den stora och viktiga tävlingen i Jönköping.

Sofia Persson och Stefan Johansson med gården Vita Falls stolthet, elittjuren Ulster. Vid den stora lantbruksmässan i Jönköping kan han utses till Sveriges vackraste elittjur.

Sofia Persson och Stefan Johansson med gården Vita Falls stolthet, elittjuren Ulster. Vid den stora lantbruksmässan i Jönköping kan han utses till Sveriges vackraste elittjur.

Foto: Mikael Grip

Ljusfallshammar2022-10-18 12:22

Det är mäktigt och ser samtidigt lite egendomligt ut när Sofia Persson och Stefan Johansson turas om att valla den drygt ett och ett halvt ton tunga tjuren Ulster på ladugårdsplanen. Det är precis ingen liten hund de har i sina händer.

– Ulster har ett riktigt bra lynne. Det är en viktig egenskap hos en tjur när det är tävling inför mycket folk. Men framförallt är det viktigt i det dagliga arbetet på gården, säger Sofia.

I veckan är det dags för tävling på den stora lantbruksmässan på Elmia i Jönköping. Ulster, från gården Vita Fall i direkt närhet av Ljusfallshammar, är en av sju uttagna elittjurar till tävlingsklassen Sire som står för svensk individprövad robust elittjur.

undefined
Elittjuren Ulster väger drygt ett och ett halvt ton.

Robust är ett ord för att sammanfatta synintrycket av Ulster. Muskulös ett annat.

– Man ska inte förväxla Ulster med en Belgian blue-tjur. Ulster är en Simmentaltjur som till största delen äter ensilage, det vill säga gräs. Han får också en del krossat korn, det är allt, förklarar Stefan.

Ulster, som är sju och halvt år, köptes av Sofia och Stefan när han var två år.

– Hans uppgift är att betäcka och han har gett oss många avkommor. Dels ute i det fria, på riktigt. Men också via insemination, berättar Stefan.

undefined
Sofia Persson utfodrar några av djuren på gården.

I Sireklassen gäller följande kriterier för att nå framgång hos domarna: "Tjurarna ska besitta både goda produktionsresultat och balanserade avelsvärden, i kombination med korrekt exteriör och utstrålning i utställningsringen", står det i pressmeddelande från arrangören.

– Utseendet värderas till cirka 50 procent och allt det andra 50 procent. Sedan finns det rasbedömningar, där djuren bedöms enbart efter utseende, säger Sofia.

De bästa djuren i varje ras tävlar mot varandra och totalsegraren kallas "Best in show". Den titeln erövrade Ulster redan 2018 vid samma mässa. 

Betyder det något för er verksamhet att nå framgångar i den här tävlingen

– Syns man så finns man. Det blir större efterfrågan om det går bra, det går inte att komma ifrån, berättar Stefan.

undefined
Ungtjuren Edward the king ska också med och tävla på mässan i Jönköping.

Även ungtjuren Edward the king och ett antal kvigor ska med till Jönköping.

– Totalt åker vi med elva djur samt våra barn och deras kusiner. Det blir en rolig familjeresa, säger Sofia.

Vita Fall inriktar sig på avels- och köttproduktion. Besättningen består av totalt 400 djur av raserna Simmental och Charolais. Gården drivs ekologiskt och är kravcertifierad. 

Karta: Vita Fall AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!