Om dessa, och övriga cirka 450 personer som var indelta soldater i Julitas 32 rotlar från 1682 till den allmänna värnplikten kom i 1900-talets början, berättas i en ny bok. Den heter "Julitas indelta soldater och deras torp" och släpptes i samband med en kulturkväll i Äsköping nyligen.
Julita hembygdsförening ligger inte på latsidan med att dokumentera bygdens historia. I somras kom boken om 100 försvunna ställen i Julita, även den författad av Leif Thegle. Föreningen gav för 25 år sedan ut "Nya indelningsverket soldater och soldattorp i Julita socken" av Evert Wahlberg. Då den sålde slut diskuterades möjligheten att göra ett nytryck av boken. Men hembygdsföreningen kom fram till att i stället låta Thegle jobba fram en ny bok om Julitas soldater och deras bostäder. Han har tagit hjälp av husförhörslängder, generalmönstringarnas uppgifter och kyrkböcker och Hans Ahnstrand har tagit de nya bilderna på soldattorp i socknen.
Totalt, konstaterar Leif Thegle, var upp emot 3 000 personer beroende av den militära organisationen i Julita, om en räknar med att soldaternas familjer bestod av i snitt fem-sex personer. Och även om soldaterna helt naturligt står i centrum för boken, beskrivs också livskamraternas, barnens och torpens öden.
"Julitas indelta soldater och deras torp" kan precis som sommarens bok läsas som ett behändigt tidsdokument men också användas som uppslagsbok för den hembygdsintresserade.