Varannan vecka leder Agneta Sjödin programmet "Vardagspuls" i TV4, vilket tar mycket tid i anspråk. Dessutom är det just nu full fart med boklansering - och med planering inför nästa bok. "Av egen kraft" säljer bra och både hon och förlaget ser gärna en uppföljare. Och en ny roman.
– Just nu har jag väldigt mycket omkring mig, och jobbar varje dag, säger hon när vi efter flera försök äntligen hittar en stund att samtala på.
– Jag är noga med att skala ner allt annat till det jag verkligen måste göra. Och att hitta stunder för träning är viktigt, den gör att man orkar lite mer.
Tre gånger i veckan behöver Agneta Sjödin dessutom pressa in rehabträning på schemat. Hon konstaterar att det finns olika typer av utmaningar att utsättas för: dem som du väljer själv och dem livet väljer åt dig. Och det var den senare varianten som satte krokben för henne när hon i maj förberedde sig för en rejäl utmaning. Hon skulle i somras ha cyklat en sträcka på 180 mil i USA tillsammans med Måns Möller och andra vänner i ett välgörenhetsprojekt. I stället blev det sjukhusvistelse med bruten lårbenshals efter att cykeldäcket fastnat i ett spårvagnsspår under träning i Stockholm.
Leden har läkt snabbt och bra, men fortfarande är höften stel och sned och hon räknar med att det förmodligen tar ett år av hårt rehabarbete innan kroppen är riktigt fit for fight igen. Men hon väljer att se en mening med olyckan.
– Jag behövde stanna upp och ta det lugnt, hade tagit på mig för mycket men lovat att delta i cyklingen och ville inte hoppa av. Jag som skriver så mycket om balans var i en väldig obalans just då. Det blev livet som sa ifrån åt mig.
Det är just om detta, om att hitta balans, vara sann mot sig själv och välja hur man ska förvalta sin inre kraft, som Agneta Sjödins senaste bok handlar. Den skiljer sig från hennes tidigare böcker, som är romaner, och innehåller delar om såväl träning som kost. Och hennes pilgrimsvandring i Spanien 2004 har fått ett eget kapitel, inklusive praktiska tips och goda råd till den som vill göra något liknande.
Men hur finner man då den där viktiga balansen, hur lever man "inifrån och ut" som hon återkommer till flera gånger i boken? Agneta Sjödin har inga universallösningar för alla människor. Hon betonar flera gånger att "Av egen kraft" handlar om hennes egen väg.
– Det här är mitt sätt. Boken är berättelsen om min egen resa de senaste 17 åren, den inre, ständigt pågående resan. Genom att dela med mig av mina egna erfarenheter och tankar så här långt i livet, hoppas jag att jag kan inspirera och glädja.
– Att leva inifrån och ut innebär att stå i den kraft som är jag, med insikten att det är jag själv som bestämmer hur jag vill må. Och det får man jobba sig till. Det är en lång process, som kräver rejält med förändringsvilja och tid för att söka, träffa människor, läsa böcker. Allt har också sin tid, livet har sina faser och var och en får hitta sin väg att gå.
Hon utgör sig varken för att vara någon personlig tränare eller kostguru, utan passar bara på att tipsa om några bra övningar som är enkla att göra framför tv:n eller var som helst. Och hon delar med sig av några favoritrecept med mat hennes kropp mår bra av.
Agneta håller med om att hon nog har en bra förmåga att kunna inspirera andra, det märks på den goda respons hon alltid får på sina böcker. Folk hör av sig och tackar för den hjälp de fått. Skillnaden den här gången är som sagt att hon för första gången skrivit i jagform, något som var lite ovant men väldigt skönt. Hon passar på att bemöta och kommentera saker som skrivits om henne i pressen.
Men det har gått lite inflation i böcker om livsstil, hälsa, kost och motion. Hur sticker man ut i dagens enorma bokdjungel? Agneta Sjödin funderar inte så mycket på den saken, är bara tacksam över att människor hittar och tar till sig hennes böcker.
– Hade det känts viktigt för mig att synas hade jag valt att vara mer kontroversiell. Jag vill bara dela med mig av vad som får mig att må bra. Och jag tror faktiskt mina råd är för alla. Att lära känna sig själv vinner man mycket på. Sedan om just du ska gå en pilgrimsvandring eller göra något annat för att nå dit, det är upp till dig själv.