Litauisk utredning av räntemanipulation

Litauens regering kommer att begära att åklagare utreder om landets centralbank misslyckades med sitt tillsynsuppdrag under finanskrisen 2008–2009, när landets räntor för lån mellan banker skenade uppåt.

15 april 2019 15:30

Beskedet kommer sedan en rapport från centralbanken i Vilnius pekat på möjligheten att den så kallade interbankräntan manipulerades under krisen, utan att slå fast att manipulation faktiskt ägde rum.

En högre interbankränta medför högre ränteläge i hela ekonomin och påverkar bland annat räntorna på bolån med rörlig ränta. Enligt en beräkning gjord av centralbanken medförde den höga interbankräntan under krisen att invånarnas bolånekostnader ökade med över två miljarder från slutet av 2008 till början av 2010.

Litauens bankförening är dock kritisk och brännmärker beslutet om en utredning som politiskt motiverat inför premiärminister Saulius Skvernelis presidentvalskampanj.

En av Skvernelis huvudmotståndare i Litauens presidentval, Ingrida Simonyte, var finansminister under krisåren och senare vice centralbankschef. En annan kandidat, Gitanas Nauseda, var rådgivare till storbanken SEB i Litauen.

Chefen för Litauens centralbank Vitas Vasiliauskas säger samtidigt att man kommer att samarbeta med utredande myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters