Stefan och Camilla går plus på sina solceller

Stefan och Camilla i Läppe är självförsörjande på solenergi under stora delar av året. Det de själva inte förbrukar laddas upp på elnätet igen för att säljas vidare. "Vi lånar ju jorden av våra barn, då gäller det att förvalta den", säger Stefan Granetin Westin.

Stefan Granetin Westin och Camilla Granetin framför sitt hus i Läppe som de för fem år sedan installerade solceller på.

Stefan Granetin Westin och Camilla Granetin framför sitt hus i Läppe som de för fem år sedan installerade solceller på.

Foto: Anton Swärdhagen

Läppe2022-02-26 04:46

– Var det svårt att hitta hit?, frågar Stefan Granetin Westin när bildörren öppnas.

Men Stefan och Camillas hus i Läppe var inte särskilt svårt att hitta, om man vet vad man letar efter. På garageuppfarten står två elbilar framför sina laddstolpar, taket på både bostadshuset och garaget är täckt av solpaneler. Det är tydligt att Stefan Granetin Westin är en förespråkare av solenergi. Och det verkar inte vara ett nyfunnet intresse.

– Det började på 90-talet när jag bodde i Högsjö. Så fort vi fick råd satte jag upp solfångare på huset för att värma vatten. Det är så effektivt så man inte tror att det är sant. Sen när vi köpte det här huset hade det de perfekta förutsättningarna för solenergi, berättar han.

För ungefär fem år sedan satte de upp 32 solpaneler på hustaket som snart kompletterades med ytterligare tio. För två år sedan tillkom solcellerna på garagetaket, dessa i en mer modern design utan ram för att kunna utnyttja en större del av taket.

undefined
Garaget med den två år gamla solcellsanläggningen hemma hos Stefan Granetin Westin och Camilla Granetin. Till skillnad från hustaket pryds garaget av solceller utan ram som därför är mer effektiva.

Dagen vi träffas hemma hos Stefan och Camilla är det blå himmel och stark sol, men det har snöat under natten. Snöpanelerna är mestadels täckta, och man kan tro att de en dag som denna inte gör någon nytta alls.

– Vi får ändå in en tredjedel av vad vi förbrukar fast det är fullt med snö. Det behöver vara väldigt mycket snö och mulet för att vi inte ska göra någon energi alls. Men hade det inte varit snö på panelerna idag hade vi tjänat in dubbelt så mycket som vi gör av med, förklarar Stefan Granetin Westin.

Han visar upp all möjlig statistik från en app på sin läsplatta. Där kan han sortera både sin förbrukning och försäljning av klimatvänlig el efter timme, dag, månad och år. Den energi som samlas in och inte används av familjen säljs i nuläget tillbaka till elnätet. Men i framtiden vill han göra vätgas av överskottet för att lättare kunna lagra det. På frågan varför gestikulerar han in mot vardagsrummet.

– Jag tänker på vår femåring där inne, de ska ju också ha den naturen jag växte upp med, det är ju det viktigaste. Vi fokuserar på tillväxt och jobb och det behöver vi ju. Men har vi inte en natur sen spelar det ingen roll. Jag klarar mig nog men mina barn och barnbarn ska också överleva, säger han.

undefined
Stefan Granetin Westin håller koll på familjens förbrukning och försäljning av el genom en app i sin läsplatta.

Just att dela med sig av jordens resurser till efterkommande generationer är något Stefan Granetin Westin återkommer till. 

– Vi har det redan så bra i Sverige så varför inte göra det ännu bättre. Någon måste vara loket och vi har alla förutsättningar i Sverige. Vi är ett rikt land med bra miljö, vi har råd att vara spjutspetsen i det här. Vi lånar ju naturen och jorden av våra barn, då gäller det att förvalta den, säger han.

undefined
Stefan Granetin Westin och Camilla Granetin framför sitt hus i Läppe som de för fem år sedan installerade solceller på.

Sedan Stefan och Camilla först skaffade solceller har flera grannar också påbörjat samma resa. Stefan Granetin Westin tror delvis att det beror på att tekniken har blivit billigare och bättre, men framför allt gissar han att de inspireras av att se när det fungerar för någon annan.

– Det är lite grupptryck att skaffa solceller, vi fungerar ju lite så som människor. Grannarna har gått förbi och diskuterat, då berättar jag vad det kostar och sen vad vi tjänar. Det är som med elbilar: de kostar i inköp, men det gör ju en vanlig bil också, säger han.

Diskussionen handlar alltför ofta om när en grön investering kan börja betala för sig, förklarar Stefan Granetin Westin. Det svarar han gärna på, men han tycker egentligen att frågan är felställd från början.

– Folk frågar hur lång tid det tar innan solceller börjar gå med vinst, men ingen frågar när ett nytt kök betalar igen sig, eller en resa till Thailand. Redan med första solcellen har man börjat tjäna tillbaka igen.

undefined
I det larmade garaget står fem stora batterier som, när tillfälle ges, ska utökas med ett helt gäng till. Familjen är självförsörjande redan nu, berättar Stefan Granetin Westin, men med fler batterier kan de ta ut mer energi på kort tid. Exempelvis för att ladda sina två elbilar.

Sedan i juli 2020 har det gamla solcellsstödet övergått i ett så kallat grönt avdrag. Det innebär att man, istället för att ansöka om att få sina kostnader beviljade i efterhand, nu kan göra ett avdrag redan på inköpskostnaden, på samma sätt som hur rut- och rot-avdragen fungerar.

I nuläget har Stefan och Camilla en batterilagring av 13,8 kilowatt-timmar i garaget som de planerar att uppgradera.

– Vi klarar oss på det vi har, vi säljer redan överskottet. Men med mer lagring kan vi plocka ut mer watt per timme och då kan vi ladda bilarna med större effekt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!