– Den måste ha stulits under natten mellan fredag och lördag. På fredagen var jag nere och på lördagsmorgonen såg min granne att båten inte var på plats längre.
Det handlade om en åtta år gammal styrpulpetbåt med 40-hästars motor.
För att kunna sätta båten i sjön måste tjuvarna ha lyft på en balja för att frigöra en vinsch, som opereras med handkraft.
Lars-Göran Andersson polisanmälde stölden på söndagen, men på måndagen noterade han att tjuvarna när de stal båten hade lagt tillbaka baljan över vinschen.
– Jag ringde polisen och skulle komplettera, men då var ärendet nedlagt.
Han säger att han hade tyckt att det var bra om polisens tekniker i stället undersökt baljan för att hitta eventuella fingeravtryck.
Peter Göransson, kommissarie vid polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker, säger att han inte kan uttala sig om specifika ärenden.
– Men ofta är det så att de åtgärder som skulle behöva göras inte står i proportion till brottets svårhet. Ibland kan det vara uppenbart att det inte går att utreda.
Han tycker inte att båt- och motorstölder är mer svårutredda än exempelvis stölder i förråd vid fritidshus.
– Men det är sällan några vittnen, brottstiden är ofta utsträckt, ägaren är kanske inte på plats varje dag och det tar tid innan det upptäcks.
Katrineholms- och Vingåkerstrakten är relativt förskonade från båtstölder, säger Peter Göransson.
– Det sker här med, men inte i samma omfattning som ute vid kusten, som i Nyköping.
Lars-Göran Andersson hoppas att någon ska se båten och känna igen den från bilden i tidningen.
– Det är många ögon på sjön. Men spontant tror jag, att motorn är utanför Sverige och båten ligger någonstans i Hjälmaren, säger han.