Läppeborna kraftsamlar för byahus och nya bostäder

Tack vare bidrag från Leader Södermanland kraftsamlar nu Läppeborna för att kunna bygga sitt efterlängtade byahus.

Alf Kjeller och RoseMarie Hellén verkar för att Läppeborna ska få en mötesplats med närliggande bostäder. Förhoppningen är att det ska ge synergieffekter mellan samlingslokalen och de boende.

Alf Kjeller och RoseMarie Hellén verkar för att Läppeborna ska få en mötesplats med närliggande bostäder. Förhoppningen är att det ska ge synergieffekter mellan samlingslokalen och de boende.

Foto: Stina Järperud

Läppe2020-07-05 14:55

Ösregnet har precis har dragit förbi men det är sol i sinnet för medlemmarna i Kreativa Läppe och dess projektgrupp. I lördags vågade de med vissa coronaåtgärder äntligen bjuda in Läppeborna för att diskutera planerna på ett byahus och bostäder vid bastuhuset nära Stenvred hamn. 

– Så nära som vi är nu, har vi aldrig varit tidigare. Det är nog fjärde gången vi försöker få till ett byahus, men den här gången finns ett större och bredare engagemang. Kommunen, Coompanion och Leader är med på tåget, så det vore tusan om det inte skulle bli något nu, säger Göran Johansson, som arbetar med föreningsformen. 

Kreativa Läppes projektgrupp har fått drygt 330 000 kronor i stöd från Leader Södermanland. Tack vare pengarna kan projektledaren RoseMarie Hellén arbeta halvtid i sju månader för att göra en förstudie. Hon samarbetar med kommunen och byalagets styrgrupp med dess tio undergrupper.

– Det finns ett rikt föreningsliv i Läppe. Men det finns ingen samlingslokal som inte är privatägd, säger hon.

undefined
Lena Nilsson, Karina Veinhede och Agneta Rönnqvist tycker att det har varit lätt att få Läppeborna engagerade i projektet. "Vi har mycket kompetens i grupperna, säger Karina Veinhede, ordförande i Byalaget.

Målet med förstudien är att inventera behov och önskemål, knyta kontakter och undersöka möjliga vägar framåt. Vid lördagen presenterades förslaget att köpa fastigheten Östra Dimbo 1:97 vid Stenvred hamn och bygga ut det med moduler så att den kan förändras efter ändamålet. RoseMarie nämner turistinformation, biblioteksfilial, paketutlämning, samåkningscentral, fotvård, frisör och hemtjänstlokaler som några av idéerna på användningsområden som diskuterats.

Tomten är 13 000 kvadratmeter och på resten av marken vill man bygga cooperativa hyresrätter, nio stycken i den första etappen. 

– Vi har räknat med att man betalar en insats på cirka 500 000 kronor som man får tillbaka när man säljer, uppräknat med konsumentprisindex. Det blir cirka 5 000 kronor i hyra för 60 kvadratmeter, säger Anders Boman, ordförande för styrgruppen.

undefined
Marianne Sandberg, Carl Nilsen och Kenneth Mattsson är engagerade i projektet. Under lördagens serverades det korv vid bastuhuset som enligt planerna ska byggas ut och användas som byahus i framtiden.

Marken ligger inom strandskyddat område men är utpekat som LIS-område, vilket möjliggör undantag. Detaljplanen tillåter i dagsläget inte bostäder och måste ändras. 

– Det är en privatperson som äger fastigheten nu och han är positivt inställda till planerna, säger RoseMarie Hellén.

Sara Sjöqvist är landsbygdsutvecklare på Vingåkers kommun:

– Vi stöttar som projektägare och ligger ute med pengar och hjälper till i dialogen med länsstyrelsen. Kraften finns i projektgruppens organisation och nu ska vi gå till botten med det här, säger hon. 

Karta: Östra Dimbo 1:97 i Läppe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!