Invasiva växter kommer från ett annat land eller från en annan kontinent och hotar de växter som ursprungligen finns i vår natur. Anledningen är att de förökar sig snabbt och att det inte finns några andra växter eller djur just här som sätter stopp för deras framfart.
När Vingåkers kommun upptäcker invasiva växter rapporteras det in i Artportalen, vilket är en webbplats för observationer av Sveriges växter, djur och svampar. I nästa skede uppmärksammar kommunen markägarna på problemet. Om det rör sig om kommunens egen mark görs insatser för att försöka få bort växterna, vilket nyligen skedde i Läppe, då jättebalsamin avlägsnades.
– Vi ryckte upp växten och körde den till förbränning i slutna plastpåsar, säger Laura Bende, landskapsarkitekt på Vingåkers kommun.
Hon säger att de invasiva växterna blir ett allt större problem. Att få bort jättebalsamin är dock relativt enkelt – det räcker oftast med att rycka upp växten och köra den till förbränning. Svårare är det med parkslide.
– Det finns ingen bra metod för att få bort parkslide, förutom att göra ett omfattande grävarbete. Då behöver man gräva minst fyra meter djupt. Det handlar om sådana mängder att vi helt enkelt inte har råd med dessa insatser. Enligt Naturvårdsverket är det bästa alternativet att låta parksliden vara, samtidigt som vi känner en hopplöshet, säger Laura Bende.