Hjälmargården tar emot flyktingar från Ukraina

Under natten till söndag den 20 mars tog Hjälmargården i Läppe emot sin första busslast med flyktingar från kriget i Ukraina. I onsdags kom ännu en buss och fler är på väg. Här erbjuds de en tillfällig sovplats i väntan på mer permanenta lösningar.

Hjälmargården i Läppe har öppnat gården som ett tillfälligt flyktingboende i väntan på mer permanenta lösningar. Hittills har de tagit emot ungefär 130 flyktingar.

Hjälmargården i Läppe har öppnat gården som ett tillfälligt flyktingboende i väntan på mer permanenta lösningar. Hittills har de tagit emot ungefär 130 flyktingar.

Foto: Anton Swärdhagen

Läppe2022-03-25 20:58

Det är bråda dagar för Lars Gustavsson, som oftast kallas Lasse. Han är Hjälmargårdens verksamhetschef och har noga följt utvecklingen för kriget i Ukraina. Under fredagen den 11 mars tog han kontakt med Migrationsverket i närliggande kommuner för att erbjuda gården som ett tillfälligt boende för ukrainska flyktingar.

– Sen hörde Evangeliska frikyrkan av sig och frågade om vi kunde ta emot ungefär 200 flyktingar. Jag kollade med Vingåkers kommun och de hade inget behov där och då, sen gick det jättefort. Den 16 mars fick vi reda på att de skulle komma natten mellan lördag och söndag så det blev mycket att rodda i, säger han.

Julia Wellstam, som i vanliga fall arbetar som lägerpastor på Hjälmargården, satt då på en buss på väg till Arlanda för att åka på en efterlängtad semester. Men där och då ändrades planerna och hon vände tillbaka till Läppe för att bli flyktingmottagandets projektetsamordnare.

– Jag tänkte i morse att jag kunde ha suttit på stranden nu, men man kan inte njuta av solen samtidigt som det kommer flyktingar och bor på gården. Så jag ville egentligen inte åka, berättar hon.

undefined
Julia Wellstam och Lasse Gustavsson i Hjälmargårdens matsal som förbereds för frukost.

Tidigt under söndagsmorgonen den 20 mars kom bussen från Ukraina fram till Hjälmargården. Alla resenärer fick mackor och en sovplats. Vid intervjutillfället på söndagsförmiddagen håller personalen på att plocka fram frukost. Bredvid kaffet står en tydlig skylt med texten "кави", vilket är kaffe på ukrainska.

– Vi har fått mycket hjälp av lokala tolkar som ställer upp, men det där gjorde vi faktiskt med hjälp av Google, säger Lasse Gustavsson och ler.

Enligt Julia Wellstam är tanken att Hjälmargården ska fungera som en utslussningsport till mer långsiktiga boendelösningar. Några familjer kommer att vara kvar i några dagar innan de blir hämtade.

– Vi har pratat med andra gårdar och församlingar, med medlemmar som har ett extra rum eller en sommarstuga. Den samordningen sker också för fullt nu. Sen är det vaccination och hälsokontroller, barn som ska få komma till skolan. Det är så mycket att förbereda på så många plan, säger hon.

undefined
Barnkläderna är sorterade efter storlek och märkta med skyltar på engelska.

Ett av konferensrummen har de fyllt med kläder, leksaker och andra förnödenheter som har samlats ihop under veckan. Han visar stolt upp allt som har kommit in från både lokala företag och privatpersoner.

– Det har gått så snabbt. Folk har öppnat sina hjärtan och plånböcker. När vi delade det här på Facebook i torsdags, frågade folk direkt vad vi behöver. Det har varit ett enormt stort gensvar på kort tid. Det är privatpersoner som åker och köper blöjor och schampo och det är människor vi inte har någon kontakt med annars. Det har verkligen varit helt fantastiskt, säger han.

Han berättar att folk ständigt kommer och knackar på för att fråga om de kan hjälpa till med något. Även under vårt samtal släntrar en Läppebo in och undrar om han kan göra något.

– Läppeborna har öppnat sina hjärtan, man blir nästan gråtfärdig när man läser alla kommentarer på Facebook.

undefined
Både butiker och privatpersoner har skänkt kläder, leksaker och hygienartiklar till Hjälmargårdens flyktingmottagning.

Lasse Gustavsson berättar att de kämpar med att ta tillvara på alla förfrågningar som dyker upp. I bästa fall skulle han ha flera heltidsanställda som bara tog emot och svarade på alla frågor och erbjudanden de får.

– Det är jättemånga som har anmält sin hjälp, så vi hinner liksom inte bemöta det.

Det bästa sättet för privatpersoner att hjälpa till i nuläget, enligt Julia Wellstam, är att donera pengar genom Evangeliska kyrkans hemsida.

– Det kommer att behövas mycket. Vi vill verkligen ta hand om de som kommer hit, inte bara akut utan även långsiktigt. Den här pengen de får när de registrerar sig hos Migrationsverket räcker inte långt och då vill vi hjälpa till ytterligare, säger hon och Lasse Gustavsson fyller i:

– Det är insamlade medel som bekostar allt vi gör, så varje liten krona är mycket välkommen just nu.

Under onsdagen reste de sista från första bussen och strax efter kom nästa buss. Lasse Gustavsson uppskattar att de nu har tagit emot sammanlagt 130 personer. Sedan väntas nästa buss en vecka senare, den 30 mars, och kanske ännu en under påskveckan.

– Nu har vi fått säga stopp för insamling av kläder. Nu kommer det lite hygienartiklar och mediciner bara, säger han och passar på att också berömma Hjälmargårdens personal:

– Personalen här är fantastisk! Vi lägger rälsen medan tågen kommer, som någon sa. Men det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!