Farligt avfall samlas in av miljöbilen

I måndags inledde Miljöbilen sin tur genom KFV-regionen. Idén med Miljöbilen är att de kommuninvånare som inte har möjlighet att ta sig till en återvinningscentral ska kunna lämna sitt farliga avfall till den istället. Veckans första stopp skedde i Läppe.

Läppe2012-08-09 06:02

- De flesta kommer i bil och lämnar färgburkar. Men det finns även de som kommer gående och lämnar en liten kasse med batterier eller med glödlampor, säger Pär Nordström, miljöingenjör på Stena recycling.

Han har parkerat vid Läppe camping. I Miljöbilens backlucka finns kärl för olika typer av avfall. Under två timmar är allmänheten välkommen att bland annat lämna lösningsmedel, kvicksilverhaltigt avfall och bekämpningsmedel.

- Vi tar inte emot spillolja på fat. Vi riktar oss mot vanliga människor som vill bli av med sitt småskräp, säger han.

Inte heller bilbatterier, större el-avfall, kyl- och frysmöbler eller metallskrot får lämnas till Miljöbilen. Sådant avfall får lämnas till återvinningscentralen istället. Under tre veckor kör Miljöbilen runt i Flen, Katrineholm och Vingåker. Sammanlagt kommer bilen att göra 27 stopp i de tre kommunerna.

- Alla har inte bil eller möjlighet att komma ut till en återvinningscentral. Vi har fått synpunkter från allmänheten som önskar att det ska bli mer tillgängligt att återvinna glödlampor och batterier. Det här är ett tillfälle att lämna sina batterier och glödlampor för den som tycker att det är för långt att åka till återvinningscentralen, säger Helen Sylvefjord, informationschef på Sörmland vatten.

Men Miljöbilen har inte varit så populär som man först trott. Förra året fick Miljöbilen exempelvis totalt 15 besök under sina sju stopp i Vingåkers kommun. I avfallsplanen för de tre kommunerna står det att målet är att 75 procent av kommuninvånarna ska tycka att tillgängligheten för att lämna farligt avfall är ganska bra eller mycket bra. Det målet är ännu inte uppnått. Antalet nöjda invånare ligger några procentenheter under målet i samtliga kommuner.

- Någonting bör göras för att öka tillgängligheten. Vi har tittat på andra kommuner. I några kommuner finns det möjlighet att lämna glödlampor och batterier vid butikerna, säger Helen Sylvefjord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om