Länge leve vickningen

Vickning är en fin kulinarisk tradition som tycks ha blivit ersatt av sena besök på hamburgerkedjor eller vid korvmojar. Fler borde servera nattamat på hemmaplan.

5 augusti 2019 08:03

Jag råkade hamna framför en gammal svensk svartvit långfilm häromdagen. Ett klämkäckt gäng hade varit ute och festat och krävde högljutt i kör att få bli serverade vickning hemma hos värdinnan. Det gick så långt att de väckte hembiträdet som vägrade att ställa sig vid spisen vid en så pass ohemul tid på natten.

Inte vet jag hur det slutade, men just ”vickning” var det som gällde. Till varje pris.

Förbered

Visserligen kanske det inte var så himla många timmar sedan man åt. Men det är ändå något visst med att samla ihop de sista gästerna för en liten matbit när timmen är sen. Och så här års när det vankas kräftskivor i trädgårdarna finns det definitivt ett stort behov av införa en andra sittning. Kräftor mättar som bekant inte särskilt mycket och det kan ofta behövas lite extra mat för att snapsandet inte ska gå alldeles överstyr. Nattamaten räddar det mesta.

Smartast är att i god tid förbereda vad man nu än väljer att servera, så att det sedan bara är att plocka fram och värma (om det behövs). Och så himla speciellt behöver det inte vara. Det funkar bra med köttbullar eller varmkorv, men det kan ju vara kul att bjuda på något annat emellanåt.

Sälta och sting

Så dags på dygnet tycker jag att det sitter fint med något lite salt eller med sting. Gärna både och. Kanske är det just därför Janssons frestelse har blivit något av en klassisk vickningsvariant. Den där krämigheten i kombination med ansjovisens sälta är precis vad kroppen skriker efter frampå nattkröken.

Gubbrörepirogerna här intill påminner om Jansson i smaken, jag har serverat dem ända sedan tonårstiden – oftast mitt i natten. De går alltid hem, oavsett tidpunkt på dygnet. Skulle du råka få något över av frittatan blir det en ypperlig lunch dagen efter och tunnbrödsrullarna passar perfekt som picknickmat.

Såvida gästerna inte slukar rubbet. Vilket brukar bli fallet när nattamaten väl kommer fram.

Minipiroger med gubbröra

6 stora eller 12 små, 40 minuter

Så goda att de formligen smälter i munnen. Serveras gärna småljumna till en iskall öl.

 

3 ägg

1 rödlök, finhackad

1 gul lök, finhackad

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad rosmarin 

smör

125 g ansjovis

nymalen svartpeppar

1 rulle smördeg

1 ägg, uppvispat

sesamfrön

Koka äggen i cirka fyra minuter, så att de fortfarande är lite krämiga men går hyfsat att hacka. Låt svalna.

Mjukstek de båda löksorterna, persilja och rosmarin i lite smör. Tillsätt avrunnen ansjovis och låt den smälta med. Låt svalna.

Blanda ned de hackade äggen. Smaksätt med lite peppar.

Dela en smördegsplatta i sex (eller tolv) delar. Lägg en klick fyllning på varje och vik ihop. Nagga kanten med gaffel. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda i 225 grader i cirka 15–20 minuter, eller tills ytan får fin färg.

 


Sparrisfrittata med parmesan och feta

4–6 portioner, 25 minuter

 

Italiensk omelettvariant som är lika lättlagad som god. Perfekt att sätta fram på nattkröken eftersom frittatan är lika god kall som varm.

 

8 ägg

1 1/2 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 knippa grön sparris

olivolja

cirka 100 g feta

1 liten gul lök, tunt skivad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1/2 –1 röd chili, finhackad

2 salladslökar, strimlade

1 tsk torkad oregano eller 2 msk färsk

 

Hetta upp grillelementet i ugnen till 250 grader.

Knäck äggen i en bunke. Tillsätt 1 dl parmesan, salt, peppar och rökt paprikapulver. Vispa ihop och ställ åt sidan.

Bryt av de torra ändarna på sparrisen. Skär resten i bitar, men spara själva knopparna.

Hetta upp en generös skvätt olivolja i en stekpanna med handtag som tål att vara i ugnen. Mjukfräs lök, skivad sparris, vitlök, chili och salladslök. Slå på äggsmeten, bryt över fetaost och fördela sparrisknopparna i ett fint mönster.

Stek på medelvärme tills smeten börjar stelna men fortfarande är lite lös. Dra runt kanterna då och med stekspade eller värmetålig slickepott så att det inte bränner fast.

Strö över återstående parmesan och oregano. Ställ in högt i ugnen under grillelementet och grilla i 3–5 minuter eller tills ytan har bubblat upp och fått fin färg.

Stjälp upp på tallrik – vänd med hjälp av en annan tallrik – och låt svalna. Skär i ”tårtbitar” och servera.


Tunnbrödsrullar med Västerbotten, skinka och pepparrot

4–8 portioner, 20 minuter

Min egen variant på mammas mumsiga tunnbrödsrullar. De smakar suveränt som nattamat.

200 g god rökt skinka

2 dl riven Västerbottensost

1 msk dijonsenap

1 dl majonnäs

1/2 dl yoghurt av grekisk typ

1 msk riven pepparrot (eller efter smak)

1 ask krasse eller ärtskott

smör

1–2 paket tunnbröd

Strimla skinkan fint och blanda med ost, senap, majonnäs, yoghurt och pepparrot. Klipp i nästan all krasse eller blanda i ärtskott. Rör ihop ordentligt och smaka av. Blandningen ska ha ordentligt med sting (i alla fall enligt mamma).

Bred smör på tunnbröden. Bred därefter noggrant ut smet ända ut i kanterna och rulla ihop så tajt som möjligt. "Klistra ihop" med lite smör i skarven.

Skär varje rulle i tre delar och placera på höjden på ett fint fat. Klipp över extra krasse eller garnera med ärtskott. Servera exempelvis till öl och snaps.


Att dricka till

Melleruds Utmärkta Pilsner (1253), 14.90 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Drink'in The Sun (11994), 19.90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!