Kustbostäder hoppas att hyresgäster ska förhindra våld hos sina grannar

Bostadsbolaget vill att deras hyresgäster ska förhindra våld hos sina grannar. ”Vi tycker att det är rimligt att förvänta sig att våra grannar agerar”.

8 mars 2019 00:03

Kustbostäder har antagit en policy och håller just nu på att sprida den bland sina hyresgäster.

– Genom Huskurage vill vi bidra till en ökad kunskap hur vi som grannar och medmänniskor kan agera om vi oroar oss för att någon far illa i hemmet. Genom att känna till hur vi kan agera och visa omtanke när det behövs så kan vi gemensamt skapa en tryggare värld, säger Ann-Katrin Hultman som är fastighetsförvaltare vid Kustbostäder i Oxelösund.

I den information som sätts upp i bostadshusen står det bland annat att hyresgästerna ska våga bry sig om sin granne. Om de känner oro för att det skulle ske våld inne i en grannlägenhet uppmanas de att ringa på och höra efter hur det är, ta hjälp av en annan granne vid behov och kontakta polis vid hotfulla eller akuta situationer.

Policyn grundar sig på den ideella föreningen Huskurage som vill komma bort från tanken att ”jag inte behöver agera för det är säkert någon annan som gör något”. Peter Svensson från föreningen var i Oxelösund och föreläste på temat för några veckor sedan.

– Alla boende i Kustbostäder tycker vi ska ha rätt att leva utan oro och rädsla för våld. Vi tycker att det är rimligt att förvänta sig att våra grannar agerar om något inte står rätt till. Enligt våra mätningar känner sig våra hyresgäster mycket trygga i sitt boende och vi har inte haft några anmälningar av detta slag, men vi tycker ändå att det är viktigt att sprida informationen om Huskurage som metod. En kunskap som kan rädda liv, säger Ann-Katrin Hultman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa