Stängda dörrar hotar demokratin

Det öppna landstinget.

Krönika av Marie Hillblom2016-05-21 05:00

Så lyder devisen i inledningen av den inbjudan som skickades till Katrineholms-Kurirens redaktion i god tid innan mötet på Kullbergska sjukhuset i onsdags kväll. Men öppet var det sista mötet var. I alla fall inte för tidningen. Istället blev vår reporter mer eller mindre portad från mötet - som landstingets informationsavdelning bjudit in oss till.

Det handlar om barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, på Kullbergska. I mitten av mars kunde Katrineholms-Kuriren genom en hemlig källa, med mycket god insyn i sjukvården, berätta att BUP kan vara hotat av neddragningar. Men enligt källan ska tjänstemän i sjukvårdsledningen planera att göra neddragningarna i små steg och istället välja att presentera det hela som ett arbete för att öka kvalitén. Källan menar att politikerna förs bakom ljuset för att utesluta politiska beslut och det skapas en väg fram utan hinder.

I Katrineholms-Kuriren har BUP:s verksamhetschef Mari Kampf Westerberg lovat att medborgarna ska bjudas in till dialog eftersom viljan är att "föra en dialog med dem vi är till för. Det är en viktig del i förändringsprocessen".

Orden stämmer med landstingets vision om öppenhet: "Landstinget är tillgängligt för alla och bjuder in till delaktighet. Alla kan ta del av och påverka landstingets verksamheter. Den goda dialogen präglas av ödmjukhet och sker på många olika mötesplatser."

Onsdagens möte på Kullbergska sjukhuset presenterades i inbjudan som en workshop där "patienter, anhöriga och andra intresserade" bjöds in att delta och vara delaktiga i BUP:s utveckling. Här fanns en chans för människor – alla som ville och i princip vem som helst – att föra fram sina krav, sina synpunkter och påverka. Ett viktigt tillfälle för medborgarna att ge sin syn på BUP. Men tidningen fick höra att vår närvaron kunde hindra deltagarna från att prata. Vi kunde komma tillbaka när mötet var slut. Och få en tvättad version av vad som sades, eller?

Möten är en viktig del i samhällsbygget och i förändringsprocesser och här måste journalister självklart delta för att spegla och granska, utan att behöva vänta på en version från en informatör som jobbar på uppdrag av samhällsmakten.

"Så får det inte gå till", sa landstingets kommunikationsdirektör Maria E Karlsson till tidningen då vår reporter portades.

Och så får det verkligen inte gå till. Det kan ses som ett försök till censur i ett land som stolt står upp för pressfrihet. Det måste ses som ett tilltag för att försvåra eventuell kritik från att nå ut. Ett försök att mörka. Ett tilltag som begränsar mångfalden av röster att bli hörda.

Media är en del av demokratins grundpelare. Lokaltidningen jobbar på medborgarnas uppdrag. Vår uppgift är att granska och informera, spegla olika sidor, åsikter och argument. Helst innan beslut sker, för att medborgarna ska ha en chans att påverka.

För en tid sedan invigdes utställningen om tryckfrihetsförordningens 250-årsfirande i Sverige på Kulturhuset i Stockholm. Inrikesminister Anders Ygerman invigningstalade och slog fast att ett baskrav på all personal i offentlig sektor är kännedom om offentlighetsprincipen. Han påminde om att vi verkar i ett land där öppenhet är lag, sekretess och slutenhet undantag. Offentlighet är huvudregeln.

Att utestänga media från ett offentligt möte måste ses som ett kraftigt avsteg från offentlighetsprincipen och gör demokratin till förlorare.

Att hävda att vår närvaro skulle skrämma människor till tystnad är en farlig inställning. Självklart tar vi ansvar för våra publiceringar och för den personliga integriteten.

Just då demokratin sker måste vi vara på plats och höra, fånga upp, fråga. Inte vänta på att en stängd dörr öppnas och en silad version ges, en version som kanske styrs av en helt annan agenda än den vi har: medborgarnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om