Innan sista journalisten går hem

Plötsligt hade kommunalskatten höjts, utan att någon hört något innan.

KRÖNIKA AV MARIE HILLBLOM2016-11-19 05:30

Ekonyheterna berättade om det här för någon vecka sedan. En sann historia hämtad från Ydre, en av de kommuner i Sverige som saknar kontinuerlig journalistisk bevakning.

Den sista journalisten hade gått hem. Ingen skrev om vad som var på gång i kommunpolitiken. Och gratisläsningen på Facebook funkade inte som ersättare.

Ydre är långt ifrån ensamt: situationen är densamma i var åttonde svensk kommun, visar siffror från Institutet för mediestudier.

Just nu har det varit tätt mellan nyheterna om mediehus som tvingas säga upp människor, på grund av att ekonomin inte går ihop. I tisdags var det dags för EK-koncernen, där Katrineholms-Kuriren tillsammans med Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands nyheter ingår, att ge samma besked: 20 miljoner ska sparas. Det betyder nedskärningar och färre anställda.

Förhandlingar ska inledas och inget är på något sätt klart, men sannolikt minskar antalet journalister som kan producera nyheter, granskningar och stå upp som demokratins väktare.

Varför har vi hamnat här? Precis som alla andra påverkas mediebranschen av de omtumlande förändringar som pågår i samhället. Samhällskontrakt som vi varit vana vid, och ofta tagit för givna, rivs upp och omformas. Det betyder att även villkoren för journalistiken förändras.

Häromdagen spanade jag på vad folk gör när de åker tåg. Mobilen finns i de flestas händer under resan, för läsning, lyssning, tittning och prat. Någon sitter med en läsplatta, någon med en bok. Men knappt någon med en papperstidning.

Digitaliseringen är en av de största förändringarna i samhället. "Och vi är bara i början av resan", säger Torry Pedersen, vd och chefredaktör på norska mediehuset VG, och påpekar att internet växer varje dag – precis som universum.

Digitaliseringen ger journalistiken bättre möjligheter än någonsin att nå läsare. Siffrorna för trafiken på webben visar att även Katrineholms-Kurirens digitala läsning ökar och vi jobbar stenhårt på att kunna ge dig nyheter på de sätt som du vill: rörligt, som grafik, i stillbilder, som rörliga bilder eller genom direktrapportering direkt från händelseplatsen – rakt in i din skärm.

OK, bra, tänker du, så vad är då problemet? Jo, vi har inte fått intäkterna att hänga med till internet. Hålet i kassan, som vi får till följd, gör att vi måste spara.

Nyheten om kommunalskatten i Ydre som kunde höjas utan diskussion eller granskning kom samma dag som den statliga Medieutredningen presenterades. Den handlar om hur en bred nyhetsförmedling ska kunna garanteras i Sverige. Gott så. Men utredningens stödåtgärder kommer aldrig att räcka, Till syvende och sist är det bara du som kan välja vem som ska bevaka det som sker i lokalsamhället åt dig – oavsett om du sen konsumerar nyheterna digitalt eller i papper.

Ta ställning innan sista journalisten går hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om