"Du är inte härifrån, va? Varför jobbar du då på en lokaltidning?"
Reportern, utsänd från din tidning för att göra ett jobb, är just på väg in i branschen. Mötet med arbetslivet i Katrineholm blir inte snällt. Journalistens frågor på platsen där reportaget ska genomföras möts av en uppmaning att läsa mer i de gamla texter som finns om saken och reporterns frågor blir utan svar från den som genom sin tjänsteställning egentligen är satt att svara.
Reportern känner sig förstås lite tilltufsad och kränkt. Ska det vara så här?
Att bli annorlunda bemött på grund av ursprung (inte katrineholmare), ålder (yngre än Katrineholms-Kurirens reportrars genomsnittsålder) och kön (kvinna) är förstås aldrig okej. Vi måste alla få vara nybörjare någon gång, att behandlas annorlunda på grund av kön är ren diskriminering och att inte ta en ung förmåga på allvar kan vara en sorts härskarteknik som utestänger.
Incidenten kan också ses som ett angrepp på det fria ordet, ett tilltag som riskerar att tysta och försvåra medias granskning.
I början av året samlade FN-organet Unesco mediechefer och företrädare för Unescos medlemsstater för att prata om bristerna i journalisters säkerhet. Hatet och hoten mot journalister ökar världen över. Hat och hot som ofta har som mål att tysta. Hat och hot skrämmer. Och Sverige är inget undantag för utvecklingen.
Branschorganisationen Utgivarna har gjort undersökningar som visar att vartannat medieföretag i Sverige har medarbetare som blivit utsatta för hat och hot.
Journalistförbundets undersökning visar att fyra av tio journalister utsatts för kränkningar, påtryckningar och trakasserier i yrkesutövningen. Undersökningen visar också att var fjärde journalist i någon grad undvikit att skriva om ämnen på grund av påtryckningar.
I veckan kom en undersökning till mig och flera andra som verkar i mediebranschen där hotet, våldet och trakasserierna fortsätter att undersökas. Viljan är att få mer kunskap för att bättre kunna förebygga och ställa krav på riksdag och regering att hjälpa till i det arbetet.
Viljan är ju att vi varje dag ska kunna – och våga – stå upp för det fria ordet, som ju är kärnan i vår demokrati. Alla journalister ska våga ta plats, ifrågasätta och kräva svar utan att vara rädda för att hotas, kränkas eller hatas. Om jag sedan är katrineholmare, man eller kvinna, ung eller gammal ska inte spela det minsta roll. Låt vår framtida journalistkollega få uppleva det.