Dags för sommarlov – på olika villkor

KRÖNIKA AV MARIE HILLBLOM2016-06-04 05:04

Den blomstertid nu kommer. Här på redaktionen innebär skolavslutning ett stort planerande. Katrineholms-Kuriren har i flera år haft som tradition att vara med på så många avslutningar som möjligt och det beror förstås på att vi vill spegla stort som smått som sker i vårt samhälle. Och för alla som går i skolan är sommaravslutningen en viktig dag, fylld av både glädje och sorg, förväntan och vemod. Hur blev det? Och vad händer nu?

Skolavslutningen är dessutom en händelse som angår väldigt många. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, kommer Sveriges befolkning nästa år att nå över 10-miljonersgränsen. Ungefär 10 procent av invånarna är mellan noll och 20 år, och i runda slängar är det alltså en miljon unga i Sverige som nu går på sommarlov.

I år finns 23 avslutningsbesök inplanerade i redaktionens jobblista. För grundskolan börjar det redan på torsdag, når sin kulmen under fredagen, och så får skolavslutningsbevakningen sitt avslut tisdagen den 14 juni.

11 juni är det studentutspring i Katrineholm. Då finns Katrineholms-Kuriren förstås också med. Vi kommer att liverapportera på vår webb hela dagen och hänger du med på kkuriren.se kan du själv bidra med bilder, kommentarer och inlägg från festligheterna till vår rapportering. Är du själv en av studenterna kan du förstås läsa hela liverapporten i efterhand och återuppleva dagen.

Dags för sommarlov alltså, men sen då? Även om sommarlovet är gemensamt för de flesta unga upp till 18 år så ser livet för unga ofta väldigt olika ut, och därmed säkert också tankarna kring sommarlovet. 

SCB:s siffror visar att många unga flickor känner sig stressade av de höga krav de har på sig själva i skolarbetet. Sommarlovet kan bli en efterlängtad paus. 

Sommarlovet är också en tid då många vill växla skolbänken mot ett sommarjobb. Men unga säger till SCB att det är svårt att hitta sommarjobb. Enligt statistiken sommarjobbar ungefär hälften av 16-18-åringar i Sverige. Planen för vad den första egna lönen ska gå till är ofta tydligt. Och att ha pengar är ofta nyckeln till att kunna vara med på aktiviteter. 

I åldern 13-15 år säger var fjärde flicka att hon inte kunnat hänga med på aktiviteter under det senaste halvåret på grund av pengabrist, och motsvarande siffra för tjejer i 16-18-årsåldern är nästan en av tre. Siffror som visar att den kommunala satsning på gratis sommarlovsaktiviteter för alla mellan 6 och 15 år i juli och augusti, som tidningen berättat om, är viktig.

Och hur är det då, ligger det toppbetyg i alla kuvert som lämnas över på examensdagen? Statistiken säger att tre av tio nior i Katrineholms kommun slutar grundskolan utan att ha klarat kunskapskraven i alla ämnen. Och även om de allra flesta pluggar vidare på gymnasiet är det långt ifrån alla som slutför studierna och tar studenten. Kanske har du tidigare läst om projektet #jagmed här i tidningen som handlar om att få fler unga att gå klart skolan och dessutom få fler att också plugga vidare efter gymnasiet.

Enligt SCB är det idag ungefär en fjärdedel av studenterna som pluggar vidare (men mer än hälften av tjejerna). På sikt är målet att 40 procent av alla unga också ska avsluta en högre utbildning.

Så dags för sommarlov. Och sen är det nya tag som gäller och fortsatt färd genom livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om