Håret har vuxit sig långt på den 11-åriga killen. Han trivs med det och menar att han nog aldrig kommer att klippa sig.
Är det en tjej? frågar den två generationer äldre mannen när han hälsar på grabben.
Orden svider. Och 11-åringens klipplaner ligger plötsligt väldigt nära.
Varför sa han så? Ser han inte att jag är en kille? frågar 11-åringen irriterat.
Att bryta mot normen är inte lätt. Inte ens när det handlar om en – kan tyckas – så enkel sak som hårlängd.
På Duveholmsskolans hemsida läser jag om Julia Sundström, tredjeringare på samhällsvetenskapliga programmet, och det arbete om könsroller och dess påverkan på individen som hon jobbat med under sista året. Genom en enkätundersökning på skolan har Julia Sundström sett att majoriteten av de svarande känner att det finns förväntningar både på deras personlighet och handlingar utifrån deras kön, att män och kvinnor ska bete sig på ett visst sätt utifrån sin könsidentitet.
Könsnormen är ofta väldigt stereotyp och begränsande. Som 11-åringen fick uppleva: kan en kille ha långt hår? Eller blir han då en tjej?
Vad är det för fel med att vara tjej då? Så svarade jag när någon sa sådär till mig om mitt långa hår, berättar en annan ung kille.
11-åringen ser nöjd ut. Klart det inte är något fel med att vara en tjej. Och inte att vara en kille med långt hår.
Att fritt kunna välja vem jag vill vara och hur jag vill vara jag – utan att utsättas för begränsande attityder, fördömande blickar, hårda ord, mobbning eller trakasserier – borde vara varje människas rättighet. Men att vi inte är färdiga med det jobbet visar både Julia Sundströms gymnasiearbete och 11-åringens erfarenhet. Här har också vi som tidning en viktig roll att spela genom att hela tiden visa så många olika delar av samhället och så många olika människor som möjligt i vår rapportering. Att spegla en mångfald, ge olika bilder till läsare att identifiera sig med och förhoppningsvis hjälpa fler att våga gå sin egen väg i hur jag vill vara ser jag som Katrineholms-Kurirens uppdrag. Därför finns i dag också ett mål om ökad mångfald med i måldokumentet för vårt journalistiska arbete. Vi behöver se fler och vidga våra nätverk.
11-åringen sätter håret bakom örat och slår fast att det blir en sommar med böljande hårsvall:
Det viktiga är att vara sig själv. Ingen annan ska bestämma hur någon ska se ut.