Kotor i världens vackraste bukt

Med ett snitt likt en frackfluga vid Montenegros havskust skapade naturen Kotorbukten. Längst in, omhuldad av höga branta berg, ligger Kotor. Den sagolika världsarvsstaden tog ett hårt grepp om Annika Myhre, när hon egentligen var på väg till Albanien.

18 mars 2019 08:53

Becici, Budva och Petrovac är dit de flesta charterresorna går, vid den relativt nyupptäckta Montenegrokusten. Men en knapp timmes bilfärd därifrån har staden Kotor gömt sig längst in i en bukt, en bit bort från den värsta turistinvasionen. Kotorbukten anses vara en av de vackraste i välden.

Likt en norsk fjord, säger Nynäshamnsbon Annika Myhre, som driver resebloggen "Resfredag".
Vi skulle bara åka igenom Montenegro. Målet var egentligen Albanien, men vi stannade till i Kotor efter ett tips från en kollega till min man.

Kotor var stad redan på romartiden under namnet Acruvium, och tillhörde under åtskilliga århundraden republiken Venedig. Den är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet och finns med på Unescos världsarvslista.

När vi kom dit, så bara "nej, vi åker inte härifrån!" Vi trivdes så bra och det är så himla fint.

Den medeltida staden från 1200-talet charmade alla i familjen och de kom aldrig till Albanien.

Välbevarad stad

Kotor är omgivet av en ringmur från tidig medeltid och innanför den finns ett trångt, krokigt gatunät.

Jag är en "Game of throne"-fan, och det känns som om man verkligen går omkring i serien. Det känns på riktigt. Det är väldigt välbevarat, säger Annika Myhre.

Katedralen i Saint Tryphon (Sveti Tripun) är uppkallad efter det kristna helgonet Trypho, som levde på 200-talet, och ligger i mitten vid ett av stadens många torg. Det är ett monument av romersk kultur och en av Kotors mest kända symboler.

De höga bergen runt om inbjuder till att bestigas. Att ta sig upp till Observation Platform kräver en insats. Och belöningen är...

Drömlika vyer, som gör sig allra bäst vid solnedgången, säger Annika.

Ö av stenar

Det finns även mycket att upptäcka i det kringliggande området. Med bil är det lätt och spännande att ta sig runt, berättar Annika. Perast är en liten grannstad, cirka 20 minuter från Kotor längst med kusten. Den bilfria stadskärnan bjuder på ännu fler medeltida hus och kyrkor i trånga gränder. Härifrån kan man ta båten till de små öarna Sveti Djordje och Gospa od Skrpjela, båda stoltserar med var sin kyrka. Men bara Sveti Djordje är naturlig. Den andra ön har skapats av att stenar, som människor i århundraden lagt kring en klippa som stack ur havet efter att några fiskare upptäckt en bild av Jungfru Maria i vattnet. Så småningom blev ön så stor att kyrkan kunde byggas, än i dag växer ön.

Området är underbart vackert och fascinerande, tycker Annika Myhre, som tänker åka dit igen.

De medeltida husen och byarna i kombination med fjordkänslan, det fina vattnet och inramningen av de höga bergen ger en väldigt speciell atmosfär.

Annikas tips

1. Kotors gamla stadskärna: Den av Unesco världsarvslistade historiska stadskärnan är sockersöt och sagolik. (Se dock till att undvika kryssningsturisterna!)

2. Kotor Observation Platform: 25 slingrande serpentinvängar tar dig upp till en utsikt över Kotorbukten, som får vem som helst att tappa andan. De drömlika vyerna gör sig bäst lagom till solnedgång, då stadens blinkande lampor och Kotorbuktens glittrande vatten kommer till sin fulla rätt.

3. St Johns Castle: Beundransvärda vyer från hög höjd får du också efter en hajk upp till detta fort (hajken utgår från Kotor). Glöm inte att ta med en flaska vatten, de 1 350 trappstegen upp till toppen kräver vätskepauser och starka ben!

4. Dobrota: Vi valde att bo i Dobrota, ett område cirka tre kilometer utanför Kotors stadskärna. Även här finns den äldre bebyggelsen ständigt närvarande. Tempot är lugnt, badvattnet inbjudande och med en genuin känsla.

5. Perast och Our lady of the rocks: Kotors lilla (med betoning på lilla) grannstad Perast är en mindre variant av Kotor. Turisterna får parkera bilarna utanför staden och promenera ned mot stadskärnan. En given aktivitet i Perast är en kort båttur till den minimala och legendomspunna ön Our lady of the rocks, skapad av människor för att hylla Jungfru Maria.

Blir du akut sjuk eller skadad på din resa ger hemförsäkringen ett bra skydd för vård och hemtransport. I hemförsäkringen finns även ett skydd för ditt bagage, ett rättsskydd om du hamnar i en domstolstvist, ett ansvarsskydd om du blir skadeståndsskyldig och ett överfallsskydd vid misshandel.

45 dagar

Men det finns tillfällen då det kan behövas kompletteringar. Ska du till exempel åka på långresa, kom ihåg att hemförsäkringens reseförsäkring bara gäller i 45 dagar. Köp en reseförsäkring som täcker hela restiden – att köpa till en försäkring när ditt reseskydd har slutat gälla är i princip omöjligt, enligt Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument. Reser du inom EU har du rätt till akut vård till samma kostnad som landets invånare, men däremot inte hemtransport med ambulansflyg.

Kortförsäkring

Om du betalar resan med kort ingår ofta en reseförsäkring, ett avbeställningsskydd och försäkring vid bagageförsening för dig och din familj.

Är du redan sjuk innan du reser behöver du först kontrollera med ditt försäkringsbolag om du kan få ersättning om du blir sämre på resan. Det kan krävas att du har varit symtomfri en viss tid före bokningen av resan.

Komplettera hemförsäkringens reseskydd om du…

+Reser mer än 45 dagar.

+Gör särskilt riskfyllda aktiviteter som dykning, glidflygning och liknande.

+Ska jobba eller studera utomlands.

+Är gravid i senare skede än vecka 28.

Källa: Hallå konsument

Naturligtvis firas USA:s nationaldag med pompa och ståt. Den fjärde juli är en helgdag som traditionellt firas med fyrverkerier, så även i denna stad. För den som vill finns många möjligheter att se fyrverkerierna från vattnet. Annars är Chicago Observation Deck på 90 våningars höjd ett hett tips.

Mat och musik

Bara en vecka efter nationaldagen är det dags för matfestivalen The taste of Chicago i Grant Park. Här kan man smaka mat från hela den mångkulturella staden, dessutom hålls gratiskonserter med kända band varje år. Mer musik i samma park blir det i början av augusti när den internationella musikfestivalen Lollapalooza drar igång. Enligt nöjestidningen Time Out Chicago ryktas det att 21 Pilots, Lana Del Rey och Ariana Grande är några av höjdarnamnen.

Juleljus

När höstmörkret sänker sig över "The mud city", som den en gång kallades, är det dags för Magnificent Mile Lights Festival. I slutet av november kan du se paraden som går längs den stora shoppinggatan med Musse Pigg i spetsen. Passa på att njuta av en middag på en fin restaurang eller se en klassisk balettföreställning på the Joffrey ballet till rabatterat pris. Eller ta en guidad busstur och titta på julbelysningen som får hela staden att glittra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!