För första gången stället två konstnärer ut samtidigt på Sultans konditori i Vingåker. Anders och Annika Borgenhag Holmqvist är bosatta i Torshälla utanför Eskilstuna, där de också driver sitt eget galleri, Borgenhag Holmqvist. 

– Den här utställningen är startskottet på fem utställningar i år, säger Annika Borgenhag Holmqvist. 

Båda jobbar med akryl på duk och deras stil har vissa likheter, men skilda tillvägagångssätt. De står ofta bredvid varandra i ateljén och arbetar, och konstaterar att de ofta tar intryck av varandra. 

– Börjar Anders måla blått, nog tusan blir min tavla blå den med, säger Annika Borgenhag Holmqvist. 

Båda är utbildade illustratörer på Mälardalens högskola. Förutom måleriet och galleriverksamheten arbetar Annika Borgenhag Holmqvist som bildlärare på högstadiet och Anders Borgenhag Holmqvist som illustratör, både på frilansbasis och för Volvo, där han illustrerar reservdelar. 

– Illustrationer är tydligare än fotografier. 

Sultans lilla konditori nära järnvägsstationen börjar bli något av en konstscen i Vingåker och Sörmland och väggarna är fullbokade hela 2020 och 2021. 

– Nu tittar vi på 2022. Det har blivit populärt att ställa ut här. Kanske är det för att det är litet och intimt, inte som på ett stort galleri. Man kan sitta ner och fika och titta ordentligt på konsten, säger Agneta Rönnqvist och Karina Veinhede, eldsjälar i galleriet. 

Utställningen "Måleri" pågår till den 29 februari.