Det medicinska namnet på känslan av att vara född i fel kön är könsdysfori. För personer som lider av det finns det möjligheter att genomgå en könsbekräftande behandling och sedermera byta kön, både juridiskt och kroppsligt.
Innan den kroppsliga transformationen kan äga rum görs en lång könsutredning. Man behöver inte vara transsexuell för att få en könsutredning men tilldelas man inte transdiagnos transsexuell får man heller inte underlivskirurgi eller juridiskt könsbyte.
Landstinget i Sörmland erbjuder inte könsutredning eller operationer, sörmlänningarna får i stället vända sig till antingen Linköping eller Uppsala.
– I Linköping har vi som enda sjukhus i landet alla ingående delar från allra första utredningen till man har genomgått all kirurgi, och vi har nyligen bildat det vi kallar Nationellt centrum för könsdysforisk vård och hälsa, säger Johan Thorfinn, docent i plastikkirurgi vid Universitetssjukhusets nybildade centrum.
Kostnaden för de omfattande ingreppen är inte större än vanliga läkarbesök när det gäller psykosocialt stöd, hormonell behandling, logopedbesök och följande operationer.
– För män till kvinnor, genitala kirurgin, bröstimplantat, hårborttagning i ansiktet med laser och minskning av adamsäpple. För kvinnor till män, peniskonstruktion, borttagande av bröst och borttagande av livmoder och äggstockar, säger Johan Thorfinn.
Ingrepp som minskning av käkben, näsoperation, kindbensingrepp, förflyttning av hårfäste och hårtransplantation får individen bekosta själv.
All kirurgi tar vanligen ett till två år beroende på metod, tidsaspekten varierar dock beroende på vilket kön det gäller.
– Man måste också räkna med att det blir nödvändigt med justerande ingrepp första tiden efteråt och emellanåt inträffar komplikationer, säger Johan Thorfinn.
Hormonbehandlingen är däremot något som följer patienterna livet ut.
– Hormonbehandlingen kan bidra till större skillnader i hur man ser ut än plastikoperationer. Ungefär var tredje månad behöver man ta testosteron, om man väljer att behandlas med injektioner. Testosteron kan också administreras med gel. Östrogen, ges via plåster eller gel och ett fåtal tar sprutor, säger endokrinologen Jeanette Wahlberg.
I hela landet gjordes 194 ansökningar 2014 och 207 stycken förra året. Ansökningarna är jämt fördelade mellan män som vill bli kvinnor och kvinnor som vill bli män. Siffran ökar stadigt sedan tvångssterilisering i samband med juridiskt könsbyte avskaffades för tre år sedan.
Könsutredningarna är tillgängliga för människor i alla åldrar men det faktiska könsbytet sker tidigast vid 18 års ålder.
– I Linköping opererar vi cirka 10 till 15 nya kvinnor och 10 till 15 nya män per år, säger Johan Thorfinn.