Kommunalrådet svarar på handelskritiken

Kritiken mot handelsklimatet i Vingåker är orättvis – det menar kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S).

Skräddartorget i Vingåker.

Skräddartorget i Vingåker.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåkers kommun2019-10-14 19:01

Det var i samband med en träff på Vingåkers factory outlet i förra veckan som vd Richard Ericsson och Svensk Handels tidigare vd Dag Klackenberg uttryckte hård kritik mot Vingåkers kommun för att man inte gör mer för att utveckla handeln. 

Träffen hölls med anledning av ett forskningsprojekt om fysiska butiker som social mötesplats. 

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) reagerar nu på kritiken. 

– Jag tycker den är orättvis. Man kanske ska titta mer på hur trenderna går när det gäller shopping. Den här handelsdöden sker ju inte bara på vår gata, utan även i stora städer. Det handlar om förändrade handelsmönster när allt fler handlar över nätet, eller i handelscentrum i de större städerna, påpekar hon.  

Ett skäl till att forskningsprojektet gjordes var just de förändrade handelsmönstren och hur butiker kan möta dem. 

Anneli Bengtsson lyfte också fram vikten av köptrohet från kunder på en liten ort. 

– Är människor inte köptrogna, så finns det inget underlag för affärerna och då försvinner de. 

Hon tar Coop-butiken i Högsjö som exempel. För en handfull år sedan var butiken hotad på grund av att inte tillräckligt många av ortsborna handlade där. 

– Men då mötte kommuninvånarna upp och började handla där. De insåg att om man inte handlar i sin lokala butik, så kan den inte vara kvar. Och nu är Högsjöborna jätteduktiga och köptrogna, säger hon. 

En del av kritiken handlade om att kommunen inte samarbetar tillräckligt med fastighetsägare och näringsliv. Men Anneli Bengtsson håller inte med. 

– Vi har ju fastighetsägare som är "på", och som försöker göra något. Den dialogen fungerar väldigt bra, säger hon.

Richard Ericson var också kritisk till att det inte finns ställplatser för husbilar. 

– Men vi har ställplatser för husbilar. Det finns en i Båsenberga och en annan snett bakom badhuset. Där står i princip husbilar varje dag när man åker förbi. Men utifrån hans synvinkel vill han kanske ha en precis utanför outleten, säger Anneli Bengtsson. 

Hon har en förhoppning om att slottet, som nu är under renovering, ska bli en dragare för att få igång handeln när det står klart nästa sommar. 

– Tidigare har de som besökt konstutställningen inte besökt outleten och tvärtom. Men nu när slottet ska bli mer av ett upplevelsecentrum med mer aktiviteter, så kommer det att lyfta hela området, och man kommer att röra sig på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!