– Överlag har det varit positiva minnen. Läget är fantastiskt och byggnaden är bra. Många intagna har också uppskattat att ha hamnat här med den öppna miljön och möjligheter till sysselsättning. Under ett antal år var vi den billigaste anstalten i Sverige, men på senare år – i takt med att klientelet ändrats och blandats – påminner den numera mer och mer om en vanlig öppen anstalt, säger Tony Bertlin, projektledare för avvecklingen av Kolmårdsanstalten.
Han förklarar att eftersom beslutet har varit känt ett tag har det medfört att omställningen blivit mindre omtumlande för personalen.
– Beskedet om att Kolmårdsanstalten ska läggas ned har vi vetat om i 2,5–3 år. Samtidigt känns det besvärande när stängningen kommer allt närmare.
Personalen inom alla kategorier – från kriminalvårdare till sjukvårdspersonal och kockar – erbjuds omplacering och andra tjänster.
– Intentionerna är helt klara. Vi skriker efter folk överallt i Kriminalvården. Skenäsanstalten byggs ut och Norrköping ska så småningom få en ny anstalt. Ingen här blir utan jobb. Det finns möjligheter till omplacering om personalen önskar det, säger Tony Bertlin.
Försökskonceptet som Kolmården stod för var nytt vid starten. Intagna skulle sköta mycket av driften och heller inte ha några behandlingsbehov. Eftersom de som anstalten tog in var skötsamma blev personalbemanningen låg. Övervakningen sker med hjälp av fotboja. De intagna är utsläppta fram till klockan 21.00 innan korridorerna blir låsta. Varje intagen har egen nyckel till bostadsrummet.
– Alla hos oss har säkerhetsbedömts att kunna sitta i öppen verksamhet. En del har varit väldigt länge på sluten anstalt, har god skötsamhet och får avtjäna sista delen av straffet på Kolmårdsanstalten som har säkerhetsklass 3.
Vad som händer med fastigheten i framtiden är oklart.
– I området vid sanatoriet pågår försäljning och produktion av villor och radhus, där både Obos och Brabo är delaktiga. När området är fullt utvecklat kommer ungefär 300 nya bostäder vara färdiga och inflyttade, säger Patrik Ericson, affärsutvecklingschef, Brabo.
Han tror att sanatoriet på 10 000 kvadratmeter kan utvecklas till något som stärker Krokek, Torsviken och övriga närområdet.
– Men det finns ännu inga färdiga planer på vad sanatoriet kan innehålla.