Vi har tidigare skrivit om de många turer som restaurang Sjöstugan i Kolmården haft kring serveringstillståndet. Norrköpings kommun ansåg efter sin utredning att ägarna inte var lämpliga att sälja alkohol, då samtliga företrädare hade misskött sina skatteinbetalningar.
Krögarna överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. I mars kom domen där rätten upphävde det överklagade beslutet och förklarade att ägarna uppfyllde lämplighetskraven enligt alkohollagen.
Därmed hoppades de att allt var frid och fröjd. Men det var det inte. Kommunen valde nämligen i sin tur att överklaga till kammarrätten.
– Anledningen till det var att rådmannen i förvaltningsrätten faktiskt inte ville att restaurangen skulle få serveringstillstånd. Han uppgav ett antal skäl som går enligt vår uppfattning. Därför blev det ett enigt nämndebeslut om att överklaga domen, säger Lars Karlsson (S), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.
Rådmannen skriver bland annat följande i domen från förvaltningsrätten:
"Även med beaktande av vad bolaget har anfört medför omständigheter att bolaget och dess företrädare inte uppfyller det i alkohollagen uppställda kravet på lämplighet för serveringstillstånd", skriver han och syftar på skatteanmärkningarna.
Krögarna är besvikna över nämndens agerande. Hur ser du på det?
– Det finns en stark skyddslagsstiftning kring alkoholförsäljning som vi måste följa, konstaterar Lars Karlsson.
– Sedan är det ju olyckligt att det dröjer så lång tid och att ärendet inte tagits upp av kammarrätten än. Vi har inte fått något besked om att de ska ge prövningstillstånd eller inte, fortsätter han.
Om det blir prövningstillstånd väntar ny förhandling i kammarrätten. Om de inte tar upp fallet är det förvaltningsrättens dom som gäller och blir avgörande för frågan kring serveringstillstånd. Då återförvisas målet till byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköpings kommun för prövning.
En som reagerar kraftigt på byggnads- och miljöskyddsnämndens agerande är Reidar Svedahl (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande och kommunalråd med näringslivsfrågor på sitt bord.
– När förvaltningsrätten kommit fram till att krögarna är lämpliga att servera alkohol skulle vi på kommunen ha gjort tre saker; bett om ursäkt, frågat hur vi kan hjälpa till och bett dem lycka till, säger han.
Men är det inte bra att nämnden tar alkohollagstiftningen på allvar?
– Hur kan folkvalda politiker tro att de vet mer om det här än de svenska domstolarna? Vi talar om en krögare som drivit restaurang i 20 år och som för tillfället har tillstånd att driva krog i Katrineholm. Han är inte dömd, han har varit lite slarvig med skatten och inte haft koll på hur permitteringsstödet fungerar, något han nog delar med 95 procent av de andra i branschen.
Enligt Reidar Svedahl kommer Norrköpings rykte att försämras på grund av det här.
– Vi får sämre företagsklimat, det blir svårare för företagaren att få ihop ekonomin och vi får besökare som inte kan få en pilsner till räkmackan. Vi ska hjälpa, inte stjälpa, företag.
Katrineholmskrögaren Morris Amsso, som även driver Pappa Ninmari i Katrineholm, är den som tillsammans med sin fru Faten Chamoun Korkis driver Sjöstugan.
– Jag tycker att kommunens agerande är 100 procent fel. Jag anser att de är okunniga. Jag vet inte när jag kan få börja servera alkohol, säger han.