Vid tisdagens informationsmöte föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige ska tillstyrka FR Ramström vind AB:s ansökan om att uppföra flera vindkraftverk i Kolmården. Enligt ansökan handlar det om fyra vindkraftverk som är 229 meter höga.
– Det känns givetvis bra att kommunstyrelsen i Norrköping rekommenderar kommunfullmäktige att godkänna vår ansökan, säger Lars Hedberg, projektutvecklare vid Ramström vind.
För bolaget blir det därmed kanske andra gången gillt för vindkraftverk i Kolmården. Senast man försökte bygga sex vindkraftverk på Morkulleberget öster om Kvarsebo satte Länsstyrelsen i Östergötland stopp för planerna. Beslutet, som kom 2017, motiverades med att kraftverken bedömdes förstöra naturvärden, främst gällande fågellivet i området.
Därmed upphävde länsstyrelsen de beslut som Norrköpings kommun fattat gällande bygglov. Efter det negativa beskedet förklarade Ramström vind att man skulle återkomma – och där är vi nu.
Vad är det för skillnad mellan er nya ansökan och den gamla?
– Skillnaden är att det är färre verk den här gången, fyra i stället för sex, vilket gör att det blir mer koncentrerat och ger en mindre utbredning. De fyra verken är dock högre jämfört med senast, säger Lars Hedberg.
Vindmätning i det aktuella området visar en årsmedelvind på ca 7,5 meter per sekund och vindkraftparken beräknas producera 44–52 gi/år.
– Enligt våra utredningar finns det inga konflikter i att bygga där vi vill. Vi räknar inte med något bök och stök.
Men vindkraftverk brukar väl ofta väcka känslor bland boende och andra som värnar naturen?
– Inledningsvis brukar det vara ett visst motstånd. Men enligt min erfarenhet lugnar det ner sig när de väl är uppe, då brukar de flesta resonera som att "var det inte värre än så här", säger Lars Hedberg.
För att minska risken för att störa djurlivet i området ska verken bland annat utrustas med ett varningssystem vid namn DTBird, som skickar ut varningssignaler. Genom att använda sig av så kallat batmode stoppas vindkraftverkens drift också under de tider när fladdermusarter som flyger högt är verksamma.
Vindkraftverk ger upphov till en roterande skugga som rör sig snabbt och som av människor kan uppfattas som störande. Enligt Ramström vind jobbar man även med tekniska lösningar för att minimera skuggeffekterna.
Även om politikerna i kommunfullmäktige väljer att ge klartecken till ansökningarna återstår det många hinder på vägen innan vindkraftverken kan vara på plats.
– Först och främst väntar vi naturligtvis på tillstånd från länsstyrelsen. Därefter kan det ju komma in överklaganden till mark- och miljödomstolen.
När hoppas du att ni kan börja bygga?
– Om det går helt planenligt hoppas jag att vi kan vara igång om några månader, säger Lars Hedberg.
I den tjänstemannaskrivelse som kommunstyrelsen ska informeras om vid tisdagen står det bland annat att "den sökta åtgärden ligger inom ett område som i Norrköpings kommuns översiktsplan lyfts som ett prioriterat område för vindkraft".
Anders Svedberg är översiktsplanerare inom Norrköpings kommun.
– För några år sedan genomfördes ett tillägg i översiktsplanen. Det här aktuella området bedöms nu som särskilt lämpligt för stora vindkraftverk och storskalig utbyggnad av vindkraft, säger han.
Synpunkter ska ha lämnats till länsstyrelsen senast 1 mars.