Automat i Läppe är en självbetjäningsbutik. Kunderna låser upp dörren med bank-id. De scannar varorna de vill ha, betalar med kort och går därifrån.
– Läppeborna är mer trogna än vad jag hade förutspått, säger Erika Malmberg, som driver butiken tillsammans med sin syster Maria.
– Det känns bra inför framtiden. Vi räknar med att gå plus redan nästa år.
Systrarna Malmberg har inspirerat Anders och Susanne Ljunqvist i Österåker att starta en dygnet runt-öppen butik i den gamla brandstationen. Tidningen har tidigare även skrivit om att det ska öppna en obemannad livsmedelsbutik i Bruksholmens gamla mälthus i Forssjö. Dessutom är en dygnet runt-öppen livsmedelbutik på gång i Mellösa.
Bengt Hedlund är vd för branschorganisationen Convenience Stores Sweden. Han säger att obemannade butiker är en trend både på landsbygden och i städer.
– Det beror på att det finns teknik idag som inte kostar så mycket. Säkerheten är också ganska hög. Trenden är såpass ny så att jag kan inte säga hur många butiker det finns i Sverige idag.
Enligt Bengt Hedlund kan det vara svårt att driva helt obemannade butiker. Han tror att hybridbutiker är framtiden.
– Det måste finns någon som sköter det här någon gång under veckan. Fyller på varor och såna saker.
En annan trend är att handla mat och andra varor på nätet och få dem hemkörda. Den största aktören är Foodora.
– De täcker 95 procent av svenska befolkningen av leveranser, säger Bengt.
Erika Malmberg säger att hon och systern är i butiken i Läppe nästan varje dag.
– Vi packar upp varor, städar och fyller på varor.
Har ni konkurrens från näthandeln?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi finns ju till för att finnas när folk behöver oss, när man inte vill åka långa sträckor eller vänta på en beställning.
Systrarna Malmberg har belönats med utmärkelsen Årets serviceinsats på landsbygden i Sörmland 2021. Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet, tycker dock inte att man kan jämföra dagens obemannade butiker med de lanthandlare som fanns för 50 år sedan. Lanthandlarna fungerade som mötesplatser och hade ett mycket större kundunderlag i form av människor som både bodde och arbetade på landsbygden. I dagens läge består en stor del av befolkningen på landsbygden av människor som bilpendlar till sina arbeten i städer där de gärna handlar i större butiker.
– När vi talar om lanthandel är det inte bara en affär där vi kan köpa varor – för det kan vi lika gärna göra på nätet och få skickat till oss – utan när vi talar lanthandel är det också en centralpunkt på en levande landsbygd, och så är det inte nu, säger Jonas Engman.
– Jag tycker att det ska bli spännande att se hur de här småbutikerna utan personal klarar sig.
Även Erika Malmberg tycker att det ska bli intressant att se hur det ser ut om fem år.
– Det är lätt att starta. Det kanske inte är lika lätt att driva, säger hon.
Hon berättar att hon och systern har lång erfarenhet av att driva livsmedelsbutik.
– Framför allt syrran med 15 år så hon vet hur man optimerar sortimentet och hur man får in mycket på liten yta. Det gör att vi kan hålla nere våra priser, men alla andra kan inte göra det.
De ska skaffa ett extra lager för att kunna köpa in varor när det är som billigast.
– Sedan gäller det att ha en lagom nivå av teknik för att vi inte ska få för dyra fasta kostnader.