Virus-oro ökar försäljningen av torrvaror

Det är inte slut på matvaror hos Matpiraten. Det mesta finns i riklig mängd. Men bland hyllorna där de klassiska torrvarorna står börjar det ändå bildas en del luckor.

Vissa hyllor är lite tommare än vanligt, men maten är inte på något sätt slut, säger Mio Svahn på Matpiraten.

Vissa hyllor är lite tommare än vanligt, men maten är inte på något sätt slut, säger Mio Svahn på Matpiraten.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholms kommun2020-03-03 20:11

Från andra håll rapporteras att kunderna hamstrar. På Coop Bromma, landets största Coop-butik, ökade försäljningen av torrvaror med 60 procent i helgen, skriver lokaltidningen Mitti. Aftonbladet har rapporterat att exempelvis Biltema sålt slut på vattendunkar och gasolkök. 

Mio Svahn, delägare i Matpiraten i Katrineholm, visar runt i butiken: en av knäckebrödshyllorna är tom, mellanstora risförpackningar är slut, sockerpaketen ligger glesare än vanligt, en av bingarna där havregrynspaketen brukar ligga är tom, den andra nästan full. Ena hyllan med Bullens pilsnerkorv-burkar är tom, på den andra finns det burkar kvar. Men ingen av lagringsvarorna är slut hos leverantörerna och påfyllning är på väg.

– I morgon får vi in massor av varor, säger Mio Svahn. 

Däremot är handspriten helt slut. Mio Svahn har ringt fem olika leverantörer för att beställa mer, men ingen har någon.  

Han ser ingen annan förklaring till de tomma hyllorna än virus-oro. 

– Absolut, ingen frågar efter handsprit annars. Men jag ser ingen annan förklaring till att torrvarorna säljs så mycket heller, säger han. 

På måndagen låg försäljningen omkring 15 procent högre än andra måndagar. Den här tisdagen har försäljningen legat på samma nivå som motsvarande tisdag förra året – men i fjol var det semmeltisdagen, när försäljningen alltid ökar. 

På Lloyds apotek i Kvarnengallerian är handspriten och munskydden slut. Även om det säljs mer när influensorna rasar brukar inte varorna ta slut, säger farmaceuterna Maysaa Muhalhel och Yousif Al-Sammar. 

– Det går inte att beställa mer handsprit eller fler munskydd. Men om det är för att de kanske tillverkas i Kina och Kina inte exporterar några, eller om leverantörerna också har slut för att så många köpt, vet jag inte, säger Yousif Al-Sammar. 

Men behöver man hamstra? Rekommendationen från kommunerna är att man ska klara sin vatten- , mat- och värmeförsörjning i 72 timmar. Någon annan rekommendation har inte utfärdats och det är tveksamt om hamstrande av sådant som vattendunkar är nödvändigt, bara med tanke på Coronaviruset. 

– Det är bra att kommuninvånarna tar det här med krisberedskap på allvar, över huvud taget. Bortsett från Corona är det bra att vara förberedd för strömavbrott eller oväder eller vad som helst, säger Tobias Plantin, säkerhetschef i Katrineholms kommun.

Maria Bergstrand, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, håller med:

– Vi har generella rekommendationer om att man ska ha egen beredskap, klara sig med mat och förnödenheter upp till en vecka. Men vi har inga särskilda rekommendationer på grund av Corona-viruset.

Det finns inga tecken på någon samhällskollaps i virusets spår, konstaterar Maria Bergstrand, inga tecken på att vattenförsörjningen ska slås ut, till exempel.

– Vi har inte sett tecken på något sådant ens i Kina. Känner man oro för det med anledning av Corona bör man nog läsa på lite om viruset, till exempel hos Folkhälsomyndigheten.

Katrineholm, säger Tobias Plantin, har bra pandemiplanering och följer sedan en månad tillbaka noggrant virusets spridning.

– Vi tar det här på största allvar. Vi planerar att kunna bedriva vår viktiga verksamhet med reducerad personal, även om många blir sjuka. Vattenförsörjningen kommer vi att kunna säkerställa. Det är klart att Sörmland vatten kommer att leverera vatten även om människor är sjuka.

Corona-viruset

Vid lunchtid på tisdagen hade 24 personer i Sverige konstaterats smittade av viruset Covid-19, Corona-virus. Munskydd skyddar inte en frisk person från att smittas, men kan hejda spridningen från en redan sjuk person. 

Eftersom viruset är nytt har färre motståndskraft mot det och därför kommer fler att smittas. 

Barn utgör en mycket liten del av de sjuka. Det är osannolikt, skriver Folkhälsomyndigheten, att friska barn skulle kunna sprida smitta. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Karta: Lövåsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!