Det var i september som Majvor Linds katthona Fingal kom in med en mus i villan vid Gatstuberg. Fingal tog med sig musen ner i källaren, till sina fem veckor gamla ungar.
– Jag brukar ta ut mössen direkt, men nu hade jag bråttom iväg så jag lät det vara, säger Majvor Lind.
När hon kom hem runt trekvart senare kom Fingal raglande emot henne. Även en kattunge som visat intresse för musen raglade.
– Jag ringde djurkliniken som sa åt mig att åka till Strömsholms djursjukhus.
Under samtalen hade hon katterna i famnen och hon märkte hur de domnade av.
Hon fick med sig ett barnbarn och de åkte mot Strömsholm. Katterna sa inte ett ljud. När de kom fram visste inte Majvor om de levde.
– På Strömsholm misstänkte de att katterna fått i sig ett nytt musgift som det inte finns nåt motgift mot. De kunde ge katterna dropp över natten men inte garantera att det skulle hjälpa. Det skulle kosta 15–20 000 kronor.
Då beslutade Majvor Lind att Fingal och hennes lilla unge skulle få somna in för gott.
– Det var ingen rolig resa dit men det var ännu värre att åka hem. Fingal var en så himla bra kattmamma, säger hon.
I dag har Majvor Lind kvar två katter. Hon törs inte släppa ut dem.
– Jag tycker synd om dem. De sitter i fönstret och förstår inte varför de inte får gå ut.
Nu vill Majvor Lind uppmärksamma både kattägare och dem som lägger ut musgift på vad som kan hända.
– Giftet måste vara väldigt starkt eftersom katten blev medvetslös på bara två timmar. Det borde ligga i en låda som musen inte kan komma ut ur.
Katrineholms-Kuriren har tidigare skrivit om att flera katter i Flen plötsligt dött samtidigt. Skadedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex var då skeptisk till att musgift skulle kunna döda katter.
– Det är osannolikt att fyra katter skulle ha gått till samma punkt och fått i sig en uppsjö döda möss, sa han då.
Men Kemikalieinspektionen inledde i början av december en översyn av villkoren för att använda musgift som innehåller ämnet alfakloralos. Orsaken är samstämmiga uppgifter från veterinärkliniker och djursjukhus om att katter förgiftats av möss som ätit giftet. Enligt rapporterna har antalet drabbade katter ökat kraftigt under hösten 2019.
– Undvik att använda musgift i miljöer där det finns husdjur, särskilt katter, säger Kerstin Gustafsson på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.