Viktigt dokument ska ses över av politikerna

Översiktsplanen behöver ständigt vara aktuell. Nu är det dags att göra en aktualitetsprövning av den.

Så här såg det ut 2013, när katrineholmarna fick tycka till om förslaget till ny översiktsplan. Nu ska dokumentet ses över igen.

Så här såg det ut 2013, när katrineholmarna fick tycka till om förslaget till ny översiktsplan. Nu ska dokumentet ses över igen.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-11-25 22:35

En översiktsplan är ett styrdokument för kommunens markanvändning och bebyggelseutveckling

– Enligt plan- och bygglagen ska översiktsplanen ses över vart fjärde år eller varje mandatperiod, säger Sara Eresund, planarkitekt i Katrineholms kommun.

Vid det tillfället ska man pröva om planen är aktuell eller inte.

–  Man går igenom dokument och strategier och ser vad som har hänt sedan man antog planen.

Katrineholms översiktsplan består av två delar, en för staden och en för landsbygden. Delen om staden antogs 2014 och delen om landsbygden antogs 2016.

–  Först och främst har det byggts mycket. I andra områden kanske man har sett att det inte funkar att bygga lika bra. Det har också hänt en hel del med lagstiftningen som vi måste ta hänsyn till.

När kommunstyrelsen samlas till sammanträde på onsdag står just översiktsplanen på dagordningen. 

Kommunstyrelsen väntas föreslå kommunfullmäktige att besluta att den nuvarande översiktsplanen är aktuell fram till år 2024 och att samhällsbyggnadsförvaltningen ska få i uppdrag att ta fram projektdirektiv för arbetet med en ny översiktsplan.

Samtidigt föreslås att den fördjupade översiktsplanen för Resecentrum och för Björkviks flygplats upphöra att gälla. Den fördjupade planen för Stora Djulö säteri bör också ses över.

Enligt Sara Eresund behöver den nya översiktsplanen ta höjd för en längre period och sikta mot 2050. Den bör också tas fram i digital form för att följa med i utvecklingen.

– Det här är ett viktigt dokument för kommunens utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!