Vecka med fokus på balans och fall

Kullbergska sjukhuset bjuder på rullatorkafé i arbetet med att förebygga farliga fall.

Fallolyckor orsakar många skador och dödsfall varje år.

Fallolyckor orsakar många skador och dödsfall varje år.

Foto: Helena Landstedt/TT

Katrineholms kommun2019-09-29 16:04

Vecka 40 är den nationella så kallade fallpreventionsveckan, vars syfte är att förebygga farliga fall. Att människor, ofta äldre, ramlar och slår sig är ett omfattande problem. Varje år måste 70 000 personer läggas in på sjukhus efter att ha ramlat, av dessa avlider 1 000.

Katrineholms kommun erbjuder under veckan tillsammans med Region Sörmland och flera organisationer ett omfattande program under rubriken "balansera mera". Det handlar om information, råd och tips på hur man kan undvika fallolyckor i vardagen.

Huvudtema för årets fallvecka i Katrineholm är kost, motion och medicin. Att ära rätt, ha koll på sina mediciner och att träna och motionera är viktiga faktorer för att  undvika fall. Det säger Karin Nordén, kommunstrateg på Katrineholms kommun.

– Det handlar om att äta näringsriktigt och regelbundet. En del kanske slarvar med det och det kan påverka så att man blir yr, säger hon.

På programmet står bland annat föreläsningar och möjligheten att prova på Qi Gong, där balans och koordination tränas. På Kullbergska sjukhuset anordnas ett "rullatorkafé" där man kan få sin rullator servad och bedömd.

– Rullatorn är ett jättebra hjälpmedel, men den kan också åka risken för fall om den inte är ordenligt servad, säger Karin Nordén.

På rullatorkaféet kommer sjukgymnast och hjälpmedelstekniker att finnas och ge råd och tips om hur fall undviks, samtidigt som man alltså kan få hjälp med att se över sin rullator.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!