Vårdpersonal får kritik av Ivo

Ivo kritiserar en vårdanställd för att inte ha informerat och inhämtat samtycke av en patient.

Ivo riktar kritik mot mannen för att inte ha informreat och inhämtat en patientes samtycke.

Ivo riktar kritik mot mannen för att inte ha informreat och inhämtat en patientes samtycke.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Katrineholms kommun2019-11-25 06:11

En man, som jobbar inom vården och är legitimerad inom sitt  yrke, anklagades i våras för sexuella trakasserier av en patient. Tidningen har tidigare berättat om ärendet, och om att den vårdanställde både polisanmälts  och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Nu har Ivo kommit med ett beslut. I det riktas kritik mot den vårdanställde för att han brustit i sin information till patienten. Han har också brustit när det gäller att inhämta samtycke från patienten för den behandling som gavs.

Av beslutet framgår att patienten upplevt obehag i samband med ett besök hos mannen. Exakt vad som enligt patienten ska ha hänt framgår dock inte av de handlingar som tidningen har tagit del av, eftersom de delvis omfattas av sekretess. Men av en sammanställning som mannens dåvarande arbetsgivare har gjort, framgår det att han anklagades för sexuella trakasserier. Mannen förnekade detta, och har gett en annan beskrivning av händelserna än patienten. Enligt mannen har hans behandling baserats på vetenskap och beprövad erfarenhet. 

Mannen stängdes efter anmälningarna av från sitt jobb. Han sa därefter upp sig från sin dåvarande arbetsgivare. 

Ivo finner inget stöd för anklagelserna om sexuella trakasserier. Däremot riktar myndigheten alltså kritik mot mannen för att inte ha varit tydlig nog i informationen om den behandling, som patienten kom att uppleva som obehaglig. 

Mannen har tidigare, för flera år sedan, anklagats för sexuellt ofredande. Även den gången förnekade han detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!