Våldsam ex-make får straffet sänkt

Hovrätten sänker fängelsestraffet för en man som misshandlade sin tonåriga son, tog stryptag på sin ex-fru och hotade att döda henne.

Hovrätten sänkte straffet för mannen, men han anses fortfarande skyldig på samtliga punkter.

Hovrätten sänkte straffet för mannen, men han anses fortfarande skyldig på samtliga punkter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katrineholms kommun2019-10-05 16:02

Mannen är tidigare dömd av Örebro tingsrätt till sex månaders fängelse. Han fälldes för två fall av misshandel mot pojken, för att ha misshandlat kvinnan och hotat att ta hennes liv.
Han förnekade brott men enligt tingsrätten var bevisen övertygande.

Med sin överklagan krävde mannen att bli frikänd eller få påföljden mildrad. Han ville också att skadestånden skulle sänkas.
Han får delvis som önskat. Men i skuldfrågan håller hovrätten med tingsrätten: mannen är skyldig på samtliga åtalspunkter.
Av hovrättens utredning framskymtar en man som försökt att styra sin familj med järnhand. Bland annat begränsade han sin dåvarande hustrus möjligheter till kontakter med släkt, vänner och grannar.

Med en hemlig mobiltelefon kunde hon i smyg kommunicera med dem. Till en väninna ska hon också ha skickat bilder på kroppsskador mannen tillfogat henne.
När han upptäckte telefonen blev han rasande. Tonårssonen, som gick till sin mammas försvar, blev då misshandlad. Vid ett annat tillfälle örfilades pojken så att han blev röd i ansiktet. Kvinnan kunde inte andas och höll på att kräkas när mannen tog stryptag på henne. I samband med det hotade han att kasta henne från balkongen.

När det gällde örfilen, anser hovrätten att den misshandeln var ringa. Därmed blir det samlade straffvärdet lägre, och påföljden sänks till fyra månaders fängelse. 
Även skadestånden som tingsrätten dömt ut reduceras. 
Det är i Göta hovrätt målet avgjorts. Kvinnan och sonen har anknytning till Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!