UR ARKIVET: Fängelse för medhjälp till mord

I maj 2017 sköts en man till döds i närheten av Östra skolan. Vi återpublicerar här en text om hovrättens dom mot de inblandade.

Ödesdrabbad plats? 2017 begicks ett mord på samma plats där nu en man skjutits i benet.

Ödesdrabbad plats? 2017 begicks ett mord på samma plats där nu en man skjutits i benet.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-12-05 22:14

I maj 2017 mördades en man vid Östra skolan i Katrineholm. Polisutredningen om fallet kom att bli mycket omfattande och en komplicerad historia med många inblandade rullades upp. Trots detta lyckades man aldrig fälla någon för själva mordet. Däremot dömdes Adnan Mzori till ett långt fängelsestraff för medhjälp till mord.

På onsdag kväll den 4 december 2019 sköts en person i benet på nästan precis samma plats.

Vi återpublicerar här en text om hovrättsdomen om Östra skolan-mordet. Texten publicerades ursprungligen i september 2018.

Enig hovrätt skärper straffet för Mzori

På fredagen föll domen i Svea hovrätt, i härvan efter mordet vid Östra skolan. Adnan Mzori döms till 14 år och nio månaders fängelse för medhjälp till mord. 22-åringens straff sänks radikalt av en enig hovrätt.

KATRINEHOLM/STOCKHOLM 

Klockan 11 på fredagen meddelades dom i Svea hovrätt, i mordfallet vid Östra skolan, och en lång rad brott som uppdagats i kölvattnen efter mordet. I tingsrätten dömdes katrineholmaren och tidigare Robinsonprofilen Adnan Mzori till 14 års fängelse för medhjälp till mord på en 35-årig man, samt grov utpressning, grovt bedrägeri och grovt vapenbrott. Hovrätten skärper straffet för Mzori till 14 år och nio månaders fängelse.

Hovrätten skriver i domskälen: ”Till skillnad från tingsrätten har hovrätten funnit att Adnan Mzori haft för avsikt att främja mordet på 35-åringen och att denne skulle avlida. Adnan Mzori har alltså agerat med s.k. avsiktsuppsåt”.

I tingsrättens domskäl stod det att Mzori hade ”likgiltighetsuppsåt”, alltså inte brydde sig om ifall 35-åringen mördades. Hovrätten skriver att straffvärdet för den samlade brottsligheten därför är högre än vad tingsrätten angett och fortsätter: ”enligt hovrättens mening motsvarar straffvärdet fängelse i femton år”. Men eftersom Mzori suttit häktad i fjorton månader dras ”skäliga” tre månader av.

Det är utrett, skriver hovrätten i domskälen, att Mzori haft en central och något av en dirigerande roll i händelseförloppet. Han har, enligt domen, ägt vapnet som användes vid mordet, han har kontaktat mordoffret före mordet, kommunicerat med dem som hämtat vapnet i Sågmon och kommunicerat med dem som varit inblandade i skjutningen, samt sett till att mordvapnet kommit hem till honom efter mordet och han har gömt vapnet. Men hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att Mzori inte deltagit så mycket att han kan dömas för mord.

En 22-årig man dömdes i Nyköpings tingsrätt till 18 års fängelse för mord. 22-åringens dna fanns på mordvapnet, men det räckte inte för hovrätten. 22-åringen får där två år och fem månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling, grovt vapenbrott samt grovt penningtvättbrott.

Chefsåklagare Robert Eriksson betonar när tidningen ringer att han inte hunnit läsa hela domen, men säger så här:

– När så mycket polisresurser är lagda på det här är det väl en framgång att man kommit fram till att en person varit medhjälpare. Vi var inte fel ute och polisens inriktning har varit korrekt. Jag kan bara konstatera att polisen har gjort ett jättebra jobb.

Förundersökningen kommer nu att återupptas, säger Robert Eriksson.

– Den kommer att återupptas eftersom hovrätten har kommit fram till att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen är skytt. Det är ställt utom rimligt tvivel att han transporterade vapnet, men vi har ingen skytt.

Eftersom mord är ett av de brott som inte preskriberas, skrivs av, säger chefsåklagaren att polisutredningen kommer att öppnas igen. Men det betyder inte att det just nu finns några nya uppgifter, som gör att någon kan ställas till ansvar för själva skjutningen, och Eriksson öppnar för att mordet kan bli ett så kallat cold case, alltså ett ouppklarat brott.

Den 19-åring, som numera är 20 år gammal, som dömdes i tingsrätten till ett års fängelse för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, får straffet fastställt.

Hovrätten var enig.

Cecilia Tuohy 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!