Ungdomar leker livsfarlig "stryplek"

Bland vissa ungdomar i Katrineholm har en farlig trend börjat sprida sig: man tar stryptag på varandra.

Åklagare Ola Björstrand slår larm om strypningar bland ungdomar.

Åklagare Ola Björstrand slår larm om strypningar bland ungdomar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Katrineholms kommun2019-09-26 14:16

–  Det kan bli hur farligt som helst. Man kan aldrig veta konsekvenserna av ett strypgrepp, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand, som på torsdagen slog larm om den livsfarliga "leken". 

Det handlar om personer i högstadieåldern och uppåt som tar stryptag kring varandras halsar.  Polisen har upprättat "ett flertal" polisanmälningar om strypningar, men åklagaren vill inte gå in på hur många anmälningar som gjorts. Både killar och tjejer ska enligt åklagaren finnas bland de utsatta och de fall som nått åklagarens bord rör ungdomar från 15 års ålder. 

– Det finns uppgifter om att strypningarna både tillkommer genom samtycke och sker utan samtycke. Man tar grepp om halsen så att personen får svårt att andas. Grepp runt halsen kan medföra oerhört svåra skador, både fysiskt och psykiskt, säger Ola Björstrand. 

Han fortsätter:

– Det är ett brott att göra så här mot en annan person, om man inte har personens tillåtelse. Men även om man har tillåtelse kan det bli fråga om brott. En person kan inte samtycka till att bli utsatt för vilket våld som helst. 

Ola Björstrand ser mycket allvarligt på händelserna och vill uppmana alla föräldrar att tala med barnen. 

 – Tala med ungdomarna om det här och att det inte ska förekomma. De som gör det här verkar tycka att det är någon form av lek, men det är det definitivt inte.  

Magnus Johansson, specialistläkare i internmedicin i Region Sörmland, kallar stryplekar "jättefarliga". 

– Tar man strypgrepp på någon påverkar man både blodflöde och andning. Till slut svimmar man av. Det är jättesvårt att veta hur hårt man kan trycka innan det blir farligt. Även om man gör det som en lek kan det bli skador både på hjärta och hjärna. Det finns dödsfall orsakade av olika typer av stryplekar hos barn, både i Sverige och utomlands. 

Magdalena Norin är rektor på Järvenskolorna. Hon känner till att stryptag har förekommit. 

– Ja, jag känner till det här. Det har varit enskilda ärenden i den här sfären. Men vi är inte där att det florerar allmänt. Ibland är det perioder med sådana här våldsrelaterade lekar, ett tag var det att man slog varandra med linjaler över knogarna. Men just stryplekar har vi inte behövt jobba mot på Järvenskolan. 

Trots att hon inte uppfattar fenomenet som någon allmän trend bland eleverna, informerade Magdalena Norin under torsdagseftermiddagen föräldrar om förekomsten av strypningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!