Klockan går mot 13.25. Johan Karlsson, lärare på Katrineholms tekniska college, är redo för fysiklektion. Men labbets 30 stolar står tomma.
Orsaken: corona. I förra veckan tvingade smittorisken alla landets gymnasier att stänga.
Det hindrar inte Karlsson – eller hans elever. En efter en checkar de in i Classroom, det digitala verktyget som nu blivit många pedagogers bästa kompis.
På sitt bord har Karlsson riggat en webbkamera, riktad mot ett whiteboard som visar "Videolektion”. Så vet alla eleverna vad som inleder lektionen.
– I dag repeterar vi inför ett kursprov – som vi fortfarande inte har en aning om hur det ska genomföras, ler läraren rådvill.
Många frågor kring skolans påtvingade distansundervisning är obesvarade. Inget facit finns. Men ett svar är givet: hittills fungerar det bra, tycker Karlsson och kollegan Mats Carlsson Frölund.
– Vi är lyckligt lottade som har de tekniska förutsättningarna. Särskilt treorna har bra datorkunskaper, medan ettorna är vana att nästan bara använda mobilen, säger Frölund, lärare i entreprenörskap, programmering och webbutveckling.
Skoldagarna och dess scheman ser ut som innan någon visste vad covid-19 var. Den stora skillnaden är att lärarna tvingats utforska och hittat andra sätt att undervisa med teknikens, youtube-klippens och chattarnas hjälp.
– Vår planering tar längre tid nu. Men vi har fått bra stöd av bildningsförvaltningen, som tidigt försåg oss med instruktioner om hur tekniken kan användas.
Karlsson och Frölund har inte haft svårt att anpassa sig. Men visst finns sådant som bekymrar.
– De svagare eleverna får det absolut inte lättare. För att de inte ska ducka undan undervisningen, ringer jag upp dem. Jag har också infört att mina elever ska föra loggbok över sina aktiviteter, säger Frölund.
Ett annan stort orosmoln är examen, snart bara två månader bort. Paniken börjar växa bland många treor, berättar lärarna. Att vårens nationella prov avskaffats förvårar slutbetygssättningen ytterligare.
– Det blir en stor utmaning att göra det på ett rättssäkert sätt, befarar Karlsson.
Kollegerna tycker dock att det var helt rätt att stänga gymnasieskolan. Karlsson tror att examen ska lösa sig.
– Kanske bör man ge ett fjärde år till eleverna som behöver det. Det är fullt möjligt. Men det är omöjligt att gå tillbaka för att rädda ett förlorat liv.