Tidigare säkerhetschefen: jobbat så länge

Att säga att kommunen inte arbetat strukturerat mot brott tidigare stämmer inte, säger Katrineholms tidigare säkerhetschef.

Peter Henriksson, tidigare säkerhetschef i Katrineholm, säger att man länge arbetat strukturerat mot brott.

Peter Henriksson, tidigare säkerhetschef i Katrineholm, säger att man länge arbetat strukturerat mot brott.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholms kommun2019-10-08 20:37

I går uttalade sig kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), om kommunens brottsförebyggande arbete i samarbete med polisen. 

"Det är första gången någonsin vi arbetar så strukturerat. Det är första gången vi i kommunstyrelsen känner oss trygga med hur vi arbetar med det här."

Men när tidningen ringer upp kommunens förre säkerhetschef, Peter Henriksson, säger han att Dahlströms uttalande förvånade honom. 

– Förvaltningarna, bildning, soc, kulturen, de gör ett fantastiskt jobb ihop med polisen och har gjort det i många år. När jag var säkerhetschef hade jag veckovisa avstämningar med polis. Vi träffade räddningstjänst, väktare, förvaltningar och gjorde lägesbilder hela tiden. Det gjorde att vi siktat rätt med kameraövervakning på utsatta platser, trygghetsvandringar, fått bukt med stök på Backavallen och Ängeln till exempel, säger han. 

Lägesbilderna drogs i Brotts- och skadeförebyggande rådet, av Peter Henriksson och polisen. Henriksson kunde ibland känna ett begränsat intresse för lägesbilderna, från kommunhåll. Men att säga att man inte arbetat strukturerat tidigare tycker han inte stämmer. 

– Det var väl tio-tolv år sedan vi började jobba med kameror för att sätta stopp för skadegörelse. Vad jag sa var att vi för första gången jobbar evidensbaserat och systematiserat med metoden EST, för att motverka brott, där vi har arbetsflöde och utbildningsplaner. Klart att vi jobbat med frågorna tidigare, men aldrig med den här strukturen, kommenterar Göran Dahlström.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!