– Förr handlade mycket i skolan om fakta. Nu ska eleverna kunna reflektera kring kunskaperna, samarbeta i grupp. Det gör att utslagningen av vissa elever blir så mycket hårdare. Så kan vi inte ha det!
Det säger Kristina Lutteman. Tillsammans med Annelie Rinaldo, också specialpedagog, leder hon fortbildningskursen för förskollärarna.
Förskolan har blivit allt bättre på att tidigt uppmärksamma symptom på NPF i barngrupperna. Samtidigt blir diagnoserna fler. Köerna till autismutredning ökar.
Det ställer hårdare krav på pedagogerna att hitta fungerande arbetssätt och rutiner.
– Grupperna i förskolan är stora, vilket inte är lämpligt för dessa barn. De får det väldigt svårt om inte verksamheten anpassas så att den är tillgänglig för alla, säger Lutteman.
Grundskolan har i bästa fall goda möjligheter att skapa särskilda undervisningsgrupper för elever som behöver extra stöd för att nå målen. Men utan insatser redan i förskolan kan det vara försent.
Utbildningssatsningen som nu görs, är indelad i fem moment. Pedagogerna får en inblick i hur det är att leva med olika diagnoser, och hur dessa påverkar sinnen och förståelse. De studerar pedagogiska strategier och exempel på hur problemsituationer kan hanteras. Barns behov av tillgängliga lärmiljöer är också en viktig del av kursen, som med Rinaldos ord förmedlar en särskilt viktig lärdom:
– Hur vi bemöter dessa barn är a och o.