Taket på nya Dufvegården kläddes med sedum

700 kvadratmeter tak på det nya äldreboendet Dufvegården har klätts med växter.

Philip Olander och Jakob Ivarsson ser till att mattorna med sedum hamnar kant i kant. I bakgrunden ses Jim Söderberg och Samuel Pettersson.

Philip Olander och Jakob Ivarsson ser till att mattorna med sedum hamnar kant i kant. I bakgrunden ses Jim Söderberg och Samuel Pettersson.

Foto: Carina Bergius

Katrineholms kommun2019-10-09 15:53

Under tisdagsmorgonen levererades sedummattorna på pallar till den stora byggarbetsplatsen i Nävertorp. Här byggs det nya äldreboendet Dufvegården. Längst upp på en av huskropparna finns ett ventilationsutrum, vars sluttande tak kläs med sedum.

– Det blir vanligare och vanligare med sedumtak eftersom det tar upp föroreningar i luften, berättar Thobias Wahlström, vd på nyblivna gasellföretaget Katrineholms tak- och byggspecialist, som utför jobbet.

Det finns fler fördelar med sedumtak. Det gynnar också den biologiska mångfalden, skyddar och isolerar byggnaden mot UV-strålning och så kan det ta emot stora mängder regn.

Under tisdagen rullades 700 kvadratmeter sedumtak ut ovanpå ventilationsrummet.

– Jag var i Milano för ett par veckor sedan. Där hade de klätt ett sjuvåningshus med sedum, berättar Thobias Wahlström samtidigt som har guidar upp på taket.

Ett sedumtak är ett så kallat grönt tak och är uppbyggt av sedum som är en fetbladsväxt. Den växer vanligen i områden med berg och tål därför svåra väderförhållanden. 

Taket är i det närmaste skötselfritt. Ett sedumtak behöver inte klippas eftersom sedum inte växer på höjden. 

– Man behöver gå upp och gödsla det en gång om året för blir det för mycket mossa i det så självdör det, berättar Thobias Wahlström.

Fyra man jobbade intensivt uppe på taket under tisdagen.

Först rullade de ut skyddsfilt på taket, därefter lade de ut stora, svarta platonmattor som samlar upp vattnet. Ovanpå det placerades sedan en fiberduk för att inte jorden ska åka ner i mattan. Och ovanpå duken lades kvadratmeterstora sedummattor ut kant i kant.

– Man har ett dygn på sig att lägga ut dem. Annars fryser de lätt ihop eftersom det är en hel del fukt i mattorna. Så i dag får vi jobba tills vi är färdiga, säger Thobias Wahlström.

I Katrineholm finns det redan i dag ett antal sedumtak, bland annat på den nya ambulansstationen.

– Vi har lagt ett sedumtak tidigare, på en villa i Toltorp, men det var en rödare sort. Men sedum följer årstiderna, så det här kommer också att ändra färg, säger Thobias Wahlström.

Han tror att vi kommer att få se mer av den här typen av tak framöver.

– Ja, det tror jag. Mycket handlar ju om miljön i dag. Sedum kan man ju också lägga utmed exempelvis en slänt, som man inte kan plantera gräs i.

Ett mindre tak ovanför en entré ska också kläs med sedum till våren. Boendet, som kommer att ha 96 platser på åtta avdelningar, beräknas stå färdigt våren 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!