Bakom Spin of hope står Barncancerfornden. Syftet är att samla in pengar till forskningen och ge stöd till drabbade barn och deras familjer. I fjol samlade arrangemanget in 6,8 miljoner kronor.
I Katrineholm har man valt att kalla arrangemanget A day of hope eftersom man erbjuder både spinningpass och andra träningspass.
– Vi kör bland annat skivstångsflex, ett kombinationspass som vi inte har på schemat annars, som vi slänger in som ett specialpass. Sedan har vi core flex som är en nyhet på Friskis, liksom power hour soft, berättar Matilda Thuresson.
Tanken är att man betalar en viss summa för att delta, sedan väljer man själv hur många pass man vill köra.
– Vill man köra hela förmiddagen så hinner man med tre pass, säger Matilda Thuresson.
I samband med träningen finns också möjlighet att ta en fika tillsammans.
Friskis och svettis i Katrineholm medverkar i insamlingen för tredje gången. Det har dock varit lite "segstartat", som Thuresson uttrycker det.
– De som har besökt oss har varit väldigt positiva, men alla kanske inte riktigt har förstått att alla är välkomna, att det inte bara är medlemmar som får delta.
Från början handlade Spin of hope om att hålla igång en spinningcykel i tolv timmar. Man betalar en fast summa för cykeln och sedan turas man om att trampa.
– I större städer är det väldigt populärt. I en mindre stad är det svårt att få ihop det, säger Matilda Thuresson.