Svårt nå människor i digitalt utanförskap

I flera år har biblioteket erbjudit datorhandledning. Nu försvinner handledningen, men de som behöver hjälp kan få det varje dag.

Många äldre lever i så kallat digitalt utanförskap och behöver hjälp att lära sig den nya tekniken.

Många äldre lever i så kallat digitalt utanförskap och behöver hjälp att lära sig den nya tekniken.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Katrineholms kommun2019-11-21 21:11

Över en miljon svenskar beräknas befinna sig i det som kallas för digitalt utanförskap.

Att minska det digitala utanförskapet är ett viktigt mål för bland andra Katrineholms kommun. Det är mot den bakgrunden som kommunen har ordnat coachning i att använda datorer och mobiler på biblioteket.

Men snart försvinner denna typ av coachning, berättar bibliotekschefen Anna-Karin Sjökvist.

– Vi har märkt under senare år att många av dem som kommer till coachningen inte befinner sig i digitalt utanförskap. Frågorna har blivit mer och mer tekniskt avancerade, säger hon.

Verksamheten är inte tänkt som teknisk support för mer vana datoranvändare. Nu ska kommunen utreda hur man på ett bättre sätt kan nå dem som verkligen lever i digitalt utanförskap, berättar bibliotekschefen.

Men bland dem som kommit till datorhandledningen har det också funnits människor i behov av mer grundläggande stöd. En av dem har mejlat tidningen och berättat att hon fått så bra hjälp där, och nu oroar sig för om handledningen försvinner. "Vi gamla hänger inte längre med den nya tekniken och då känns det tryggt, när man kan få hjälp med sina frågor och funderingar", skriver hon.

De som behöver hjälp med sin dator och med enklare digitala ärenden kommer dock att kunna få det även fortsättningsvis, understryker Anna-Karin Sjökvist. Framgent kommer det varje vardag att finnas en coach på biblioteket, dit vem som helst kan vända sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!