Häromdagen tog riksdagen beslut om att skärpa straffen för dem som hotar och trakasserar politiker, det vill säga förtroendevalda i kommuner, regioner, riksdag, sametinget och EU-parlamentet. Straffskärpningen träder i kraft den 1 januari.
Beslutet välkomnas av bland andra organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. Organisationen påpekar att trakasserierna och hoten mot förtroendevalda under senare år både ökat i omfattning och blivit grövre. Det har enligt SKL i en del fall lett till att politiker valt att avsluta sina uppdrag.
Till dem som tycker att straffskärpningen är bra hör även kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström. Att trakassera och hota förtroendevalda just i deras egenskap av politiker är ett angrepp mot demokratin, understryker han
– Brott mot politiker är ett brott mot demokratin.
Göran Dahlström utsattes själv för hot 2010. Sedan dess har han dock varit förskonad från liknande händelser.
Att trakasserier och hot mot politiker ökat tror han till stor del beror på användningen av sociala medier. Många politiker är närvarande i sociala medier. Där är det lätt att komma i kontakt med dem, även för människor som vill rikta hot eller hat mot politiker.
Men även politiker som använder sociala medier har ett ansvar att hålla god ton, tycker Dahlström.
– En del politiker får skärpa sig själva på nätet. Det är inte alla som är så kloka och för en vettig diskussion, säger han.