Stor oro bland elever efter drastiskt beslut

Kommunens gymnasier och all vuxenutbildning påverkas när kampen mot coronasmittan trappas upp. Cirka 2 300 elever och deras lärare berörs när undervisningen nu ska ske på distans.

På tisdagen lämnade Mohamed Hashi, Abdifatah Haii, Zeynep Boije och Malva Norén sin gymnasieskola på obestämd tid. Hur distansundervisningen ska fungera vet de inte. "I skolan får man ju mycket bättre hjälp", konstaterade Mohamed.

På tisdagen lämnade Mohamed Hashi, Abdifatah Haii, Zeynep Boije och Malva Norén sin gymnasieskola på obestämd tid. Hur distansundervisningen ska fungera vet de inte. "I skolan får man ju mycket bättre hjälp", konstaterade Mohamed.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2020-03-17 20:11

– Det känns oroligt. Vi vet inte hur det ska fungera och vad som ska hända nu, sa Zeynep Boije, förstaårselev på Duveholmsgymnasiet, på tisdagseftermiddagen.
Då fick eleverna tömma sina skåp, plocka med sig sina laptops – och lämna skolan i stor ovisshet. När de kan återvända beror på hur coronapandemin utvecklas.

Tidigare på tisdagen förmanade regeringen alla landets huvudmän för gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor att stänga sina undervisningslokaler och övergå till distansundervisning.
Med denna åtgärd, hoppas Folkhälsomyndigheten kunna dämpa den geografiska spridningen av covid-19 något. Inom loppet av några timmar beslutade Katrineholms kommun att följa uppmaningen.
Den historiska åtgärden gäller från onsdag morgon. Den påverkar studievardagen för cirka 1 500 elever på Duveholmsgymnasiet, Lindengymnasiet och Katrineholms tekniska college. Därtill berörs omkring 800 vuxenelever, alla skolors personal samt landets högskolor och universitet.
– Det är inte så att vi stänger skolorna. Men vi väljer att utbilda på ett annat sätt. Vi står relativt väl rustade för det, framför allt inom gymnasiet. Sedan kommer det säkert inte att fungera fullt ut redan från klockan åtta på morgonen, sa kommundirektör Sari Eriksson efter beskedet.

Den omfattande åtgärden ställer berörda förvaltningar och skolor inför flera utmaningar. Till exempel arbetas nu febrilt för att hitta lösningar på hur yrkesprogrammens praktiska undervisning ska bedrivas. 
Bildningsförvaltningen hade redan före gårdagen lagt en plan för en övergång till digitalt undervisningsläge. Det underlättas av den satsning som kommunen gjort på en dator eller läsplatta per elev och lärare, sa biträdande förvaltningschefen Jörgen Rüdeberg till tidningen i måndags:
– Alla våra elever har tillgång till en ipad eller dator. Därför uppmanade vi tidigt rektorerna att börja föra diskussioner om hur undervisningen av elever som stannar hemma kan gå till. Vi vill slippa en situation där missad undervisning måste tas igen på helger och sommarlov.
För eleverna på Komvux och Svenska för invandrare är förutsättningarna inte lika optimala.
– Där är det inte riggat på samma sätt och alla har inte tillgång till dator. Viadidakt jobbar för fullt för att hitta lösningar på det. Det kan nog vara så att all undervisning inte kommer att kunna bedrivas, säger Eriksson.

Det finns ännu inga tecken på att nya coronaviruset har fått fäste i Katrineholms skolor. Såväl gymnasierna som grundskolorna har dock sett en stadigt sjunkande närvaro av elever och personal de senaste dagarna. På Järvenskolan, till exempel, var fler än två av tio elever och anställda sjukanmälda på tisdagen.
Sari Eriksson tror att frånvaron till viss del förklaras av att många hörsammat uppmaningen att stanna hemma vid minsta symptom som kan tyda på covid-19. Därtill kommer att det är säsong för förkylningsinfluensa och vinterkräksjuka.
– Själva oron för smittan kan också vara en faktor som spelar in.
Ännu finns ingen rekommendation om att stänga landets grundskolor. Utbildningsminister Anna Ekström flaggar dock för att så kan komma att ske.
För att föräldrar med samhällsviktiga funktioner i sådana fall ska kunna arbeta vidare mot smittspridningen, blixtutreder regeringen en lagstiftning som ska garantera "jouromsorg" åt barnen.

När corona oroar barnen

Vuxnas oro för coronaviruset och pandemin riskerar att spilla över på barn och unga. Dessa råd till föräldrar ger psykologerna Jenny Klefbom och Lisa Clefberg i Dagens nyheter:
– fråga vad barnet undrar över och vill veta
– informera utan att överdriva riskerna
– förmedla lugn genom fakta
– påminn om att barn sällan blir sjuka.
Det är dock dumt att försöka skönmåla situationen. "Barn känner på sig mer än vi tror och undanhållande av fakta kan skapa ännu mer skräck", säger Lisa Clefberg till DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!