En inbrottstyp som ökar lavinartat är stölder på byggen och ur hantverksfordon. Sedan 2013 har den typen av stölder ökat med 60 procent. I polisregion Öst, dit Sörmland hör, har byggstölderna ökat med 75 procent åren 2015-18.
I förra veckan, exempelvis, drabbades ett byggföretag i Malmköping. Tjuvarna hade brutit sig in i en förrådscontainer och länsat den på skruvdragare, laserinstrument, borrhammare, högtryckskompressor och en klyvsåg.
– Vi har fortsatt relativt mycket stölder från byggen och det handlar om stora värden. Just nu bygger vi mycket i Sverige och det finns många tillfällen för tjuvarna att stjäla vid obevakade byggarbetsplatser, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Katrineholms byggfirmor drabbas av stölderna i olika grad.
– Vi drabbades ju nu sist på Duvegården. De gick in i byggnaden och tog maskiner. Vi på Tegelstaden blev ganska skonade, men det var värre för håltagaren som blev av med dyr borrutrustning, säger Mats Tegelstaden från företaget med samma namn.
Tegelstaden är tvungna att ha bevakning på byggena, kameraövervakning och röstmeddelanden.
– Det går ut ett röstmeddelande om att de är iakttagna, det brukar skrämma bort dem.
Ofta får företagen inte ut något på försäkringar.
– Man har ofta väldigt högt basbelopp. Man måste bli av med väldigt många maskiner för att få ut något. Den stora kostnaden är att byggena blir stillastående.
Toltorp bygg däremot, har inte drabbats den senaste tiden.
– Vi har varit förskonade nu. Vi försöker ha koll på våra maskiner och ber byggarna skriva upp vad de har i bilarna. Rätt vad det är har man inbrott och då kanske man inte vet vad man haft i bilen, säger Gunilla Carlsson från Toltorp bygg.
Kommissarie Peter Göransson vid Katrineholmspolisen konstaterar att inbrotten på byggen konstant ligger ganska högt.
– Utan att ha någon särskild topp just nu är det ett problem att det sker frekventa stölder från byggen och från hantverksbilar. Ofta när det är i större omfattning kan man misstänka internationella ligor. Det är lättare för dem att avyttra stöldgodset om de lyckas föra ut det ur landet.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef vid Sveriges byggindustrier, skriver i mejl till tidningen att man ser med oro på den kraftiga ökningen av stölder på byggen.
"Byggen riskerar att försenas och fördyras när byggföretag drabbas av inbrott på en byggarbetsplats. Byggföretagen gör allt de kan för att hindra stölderna – men de kan inte lösa problemet ensamma. Rättsapparaten måste göra sin del. Beslutsfattarna behöver ta ansvar, skjuta till mer resurser till tullen och polisen, och se till så att tullen har befogenhet att stoppa stöldgodset vid gränsen".
Peter Göransson konstaterar att rättssamhällets hela kedja måste fungera, för att stoppa stölderna.
– Det är ett gigantiskt nationellt problem. I bästa fall ska vi förebygga, i andra hand klara upp brotten, i andra fall följa upp så att det kan fattas beslut om exempelvis inreseförbud. Ofta reser de här till Sverige ganska frekvent. Då måste vi se till att vi kan identifiera dem när de reser in och att vi har resurser att stoppa dem.
Göranssons uppfattning är att många av ligorna kommer från Baltikum. Även svenska ligor finns, som dock ofta är styrda och jobbar på beställning av internationella ligor, enligt polisen.