Startar namninsamling för skridskoåkningen

Backavallen ska byggas om och uteisarna försvinner. Nu har Linda Sjöström dragit igång en namninsamling för att behålla allmänhetens åkning utomhus.

Linda Sjöström åker ofta skridskor med sina barn på Backavallens utomhusisar. Nu är hon rädd att allmänhetens möjligheter till spontan skridskoåkning blir sämre.

Linda Sjöström åker ofta skridskor med sina barn på Backavallens utomhusisar. Nu är hon rädd att allmänhetens möjligheter till spontan skridskoåkning blir sämre.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2020-01-16 20:25

I samband med att en ny ishall byggs på Backavallen, kommer dagens uteisar på området att försvinna. Orsaken är att kylmedlet, ammoniak, inte längre får användas av miljöskäl.

En som reagerat starkt på beskedet är Linda Sjöström. Hon och hennes tre barn åker ofta till Backavallen för att åka skridskor på fritiden.

– Jag förstår att uteisarna är utdömda och måste rivas och jag är positiv till den nya arenan, men jag vill att allmänheten ska ha rätt att åka skridskor när de vill, att själva kunna styra sin fritid, säger hon.

Hon har nu startat en namninsamling med rubriken "Rädda allmänåkningen på Backavallen", som så här långt samlat runt 170 underskrifter.

– Jag vill få upp det här i ljuset, en del har inte ens hört talas om att isarna ska tas bort. Jag hoppas kunna föra en diskussion och bli lyssnad på – och att de ansvariga gör det bästa av situationen, säger Linda Sjöström.

Hon är rädd att allmänhetens tillgång till spontan skridskoåkning kommer att minska när åkningen flyttar in i den nya ishallen.

– Jag har hört att de ska ha nåt nät som delar av planen så att allmänheten kan få en del att åka på, men jag betvivlar att det kommer att vara lika generösa öppettider som i dag, säger Linda Sjöström.

Anneli Hedberg (S) är ordförande i service- och tekniknämnden, och har tagit del av namninsamlingen.

– Vi ser positivt på katrineholmarnas engagemang kring att åka skridskor, säger hon.

Hon vill ge lugnande besked till dem som är oroliga.

– I dag kan man åka under 3,5 månad, i den nya hallen kommer allmänheten att kunna åka skridskor året om, säger Hedberg.

Projektledaren Håkan Stenström på service- och teknikförvaltningen ser fler fördelar med inomhusåkning:

– I dag kanske man drar sig för att åka när det regnar, snöar eller blåser, säger han.

När seniorlaget i bandy tränar, behöver de använda hela isen. Annars kommer hallen att kunna delas av i tre delar, med olika verksamhet i de olika delarna, exempelvis knattehockey, konståkning och allmän åkning.

– Vilka öppettider det blir för allmänheten är inte klar än, det beror också på hur medborgarna sköter sig. Så länge det inte blir förstört kan vi ha öppet, säger Britt Fredriksson, enhetschef på Sportcentrum.

Hennes kollega Dennis Carlson är positiv:

– Vi ser att det kommer att bli mer tid för allmänhetens åkning än i dag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!