Stabschefen: "Jag lever i en coronabubbla"

Hur ska vård och omsorg klara bemanningen? Vad gör vi om regeringen beslutar att stänga skolorna? Kommunens stabschef har stora frågor att hantera.

I stabsrummet på Gröna Kulle är det möte kvart i åtta varje morgon. Johan Harter är stabschef i Katrineholm och leder det operativa krisledningsarbetet under coronautbrottet.

I stabsrummet på Gröna Kulle är det möte kvart i åtta varje morgon. Johan Harter är stabschef i Katrineholm och leder det operativa krisledningsarbetet under coronautbrottet.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholms kommun2020-03-24 06:04

I vanliga fall jobbar han på räddningstjänsten. Men just nu är Johan Harter stabschef i Katrineholm och leder det operativa krisledningsarbetet under coronautbrottet.

Rollen är inte ny för honom. På Västra Sörmlands räddningstjänst är han utbildningsansvarig och säkerhetsskyddschef och hela förra året jobbade han halvtid med krisberedskap.

– Det handlar om risk- och sårbarhetsanalys, att ta fram krisplaner och leda krisövningar, säger han.

Ett arbete som han säger sig ha nytta av nu, i sin roll som stabschef.

– Ja väldigt stor nytta. 2009 under svininfluensan tog många förvaltningar fram pandemiplaner som vi också har nytta av nu.

Uppdraget som stabschef innebär att han ansvarar för att leda och fördela arbetet med att ta fram underlag för kommunledningens beslut. Han ser sedan till att besluten genomförs och följs upp. Han beskriver arbetet som intensivt och spännande – och det följer honom i princip dygnet runt.

– Jag lever i en coronabubbla all vaken tid, säger han.

Mycket av arbetet går ut på omvärldsbevakning och att planera för olika scenarier. Framför allt gällande bemanning och skola. Där ligger de största utmaningarna just nu.

– Vi måste hålla igång de samhällsviktiga verksamheterna. Men det blir svårt om väldigt många, framför allt inom vård och omsorg, blir sjuka inom de närmaste veckorna.

För att klara stor sjukfrånvaro, kan personal inom kommunen få jobba med annat än det vanliga.

– Vi tittar på samutnyttjande av resurser, som att flytta personal mellan olika verksamheter, förutsatt att de har den kompetens som krävs.

Just nu är något fler sjukskrivna än samma period förra året.

– Vi har inte nått kulmen än, konstaterar Johan Harter.

I förra veckan tog regeringen beslutet att stänga gymnasieskolorna. Något som man i Katrineholm var beredda på, enligt Johan Harter.

– Vi hade sett att det kunde komma och hade bra förutsättningar för att klara av det. Exempelvis genom att alla elever har varsin dator. Även lärarna var förberedda.

Det pågår också förberedelser för om även grundskolan tvingas stänga, men där är Harter mer förtegen.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men i stora drag handlar det om att prioritera och se vad vi kan och får göra. Kan vi sprida ut eleverna på andra platser? Vad får en stängning för följdeffekter? Var kommer de unga att befinna sig?

I krisarbetet har kommunen tät samverkan med såväl regionen som polisen och andra kommuner, bland annat genom veckovisa samverkansmöten. Inom kommunen finns också andra stabschefer utbildade. Även Johan Harter kan ju insjukna.

– Vi måste utgå ifrån att alla kan bli sjuka. Vi undviker att ta i hand och försöker hålla digitala möten, men ibland är det bra att kunna träffas också, säger han.

Varje morgon håller Johan Harter ett stabsmöte på kommunen där kommunchefen, kommunikationschefen, personalchefen samt ledningen för bildnings- och vård- och omsorgsförvaltningen deltar.

– Vi går igenom vad som hänt från i går till i dag och vilka förvaltningsfrågor som behöver diskuteras centralt. Vi följer de nationella riktlinjerna och ser vad vi som kommun kan göra för att minska smittspridningen.

Trots att Johan Harter sitter i händelsernas centrum, vill han berömma det arbete som sker på annat håll.

– Det är ute i verksamheten som det stora och fantastiska arbetet sker. Det jobb som görs nu kommer vi att ha nytta av i många år framöver.

Corona i Katrineholm

I Katrineholm gäller bland annat följande för att begränsa smittspridningen av corona:

* Elever på gymnasier och vuxenutbildningar studerar på distans, men gymnasiesärskolan hålls öppen.

* Boenden, som äldreboenden och korttidsboenden, är stängda för besökare.

* Föräldralediga ombeds hålla sina äldre barn hemma från förskolan.

* Regeringen har förbjudit evenemang med mer än 500 deltagare. Katrineholm rekommenderar arrangörer att även ställa in mindre evenemang.

Källa: Katrineholm.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!