I Katrineholms-Kuriren för tio år sedan dök det nyligen upp ett välbekant namn. Ica-handlaren Erik Geijer hade ovetandes fått en egen idolsida. Notisen fick redaktionen att undra vad det blev av den unga Ica-handlaren som snabbt hann bli en Katrineholmsprofil under åren 2007 till 2010.
– Jag är fortfarande handlare och driver Ica i Kvissleby utanför Sundsvall. Jag är gift med Katarina och har två döttrar på 4 och 7 år och bor nära mina föräldrar här, säger Erik Geijer.
I Katrineholm drev Erik Ica Nära på Linnévägen och han minns tillbaka på det snabba beslut som ledde till att han inledningsvis fick sova på lagret när han tog över, efter att ha jobbat en butik i Åre. Han skrattar gott när tidningen ringer och frågar om alla galna upptåg som på kort tid gjorde honom välkänd i stan.
– Det var roligt, var en härlig tid i livet. Jag trivdes bra och blev väl mottagen av kunderna och hade väldigt roligt tillsammans med dem. Syftet var att skapa ett mervärde för kunderna, men också att jag själv skulle ha roligt på jobbet. Det var skönt att inte ha nån chef.
Ibland blev det lyckade evenemang och andra blev påhitten mindre lyckade. Halloweensemlor, massage, gratisfrukost och julbord på lagret är några exempel. I samarbete med Duveholmsgymnasiets fordonsprogram fick kunderna sina däck bytta under tiden de handlade. Tävlingen Pudel och paj var kanske det konstigaste påhittet.
– Jag satt hos min frisör som även klippte hundar och hon tyckte det var kul med en hunduppvisning. Då kombinerade jag det med en pajtävling och jag minns att Stefan Toll, Tomas Thor och Göran Dahlström satt i juryn och fick provsmaka. De som gjort pajerna skar upp väl stora pajbitar, så juryn fick svårt att orka äta så mycket. På eftermiddagen kom hundarna för en amatörbedömning av min frisör och några till, det blev ett himla voffande.
De knasiga idéerna har han numera lagt på hyllan.
– Tyvärr är det så att i en större butik så blir man mer av en företagsledare. Jag testade när jag drev butik i Avesta, men det blev aldrig samma grej. Katrineholmsborna tog det bättre.
Istället har ett engagemang att hjälpa de svaga i samhället med överbliven mat växt fram. Redan under Katrineholmstiden försökte Erik Geijer att samarbeta med Pingstkyrkan i Katrineholm, för att dela ut mat som annars skulle kastas. När han 2011 flyttade till Avesta ingick hans butik ett samarbete med Pingstkyrkan och i Kvissleby har han ett samarbete med Svenska kyrkan.
– Det gör ont att slänga mat som det inte är något fel på. Att göra något bra med maten ligger mig varmt ur hjärtat både ur ett klimatperspektiv men även medmänskligt och ekonomiskt.
Erik Geijer har utsetts till Veckans profil i Katrineholms-Kuriren, Veckans svensk av TV4 och Aftonbladets Svenska hjältar.
– Jag har fått uppmärksamhet både internt inom Ica och i media, men det viktigaste är att hjälpa människor som har hamnat i en tillfälligt svår situation i livet.
Livet i Sundsvall är mer anonymt än i Katrineholm och Facebooksidan "Ica-Erik is my homeboy", som dök upp för tio år sedan, är numera försvunnen. Namnet "Snygg-Erik" som han kallades under Katrineholmstiden, är också ett minne blott.
– Jag lyckades nog charma tanterna i Katrineholm. PRO hyrde till och med en buss och kom och hälsade på mig när jag hade flyttat till Avesta. Jag bjöd dem på fika i butiken.