Snart går flyttlasset från anrika tomten

Ända sedan 1927 har Katrineholms-Kuriren haft sina lokaler på samma tomt. Men snart flyttar tidningen till en ny plats i centrum.

Hit, till lokaler i korsningen Drottninggatan/Djulögatan, kommer Katrineholms-Kuriren att flytta.

Hit, till lokaler i korsningen Drottninggatan/Djulögatan, kommer Katrineholms-Kuriren att flytta.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-10-13 10:00

Katrineholms-Kuriren grundades 1917 och den första redaktionen låg i Framtidenhuset på Stortorget. I källaren fanns tryckeriet. I oktober 1927 flyttade redaktionen till nya lokaler, på Kungsgatan 3. Det huset låg mittemot nuvarande Lindengymnasiet, där det i dag är gräsmatta på KK:s bakgård. Detta hus revs i samband med att redaktionen flyttade in i det nybyggda tidningshuset på Köpmangatan 2 år 1993. Där har tidningen huserat sedan dess, med ett kortare uppehåll 2015/2016 då lokalerna renoverades och KK flyttade in på våning tre i Lindengymnasiets hus.

Men nu är det dags för Katrineholms-Kuriren att flytta hemifrån, så att säga. Kommande månadsskifte flyttar tidningen in i nya lokaler, en trappa upp på Drottninggatan 10C, i korsningen med Djulögatan, i lokaler där Folktandvården tidigare fanns.

– Det är fräscha och centrala lokaler och jag tror att det kommer att bli väldigt bra, både för kunderna och för personalen, säger Jenny Hoflund Bergvall, vd för Sörmlands Media, där Katrineholms-Kuriren ingår.

De nya lokalerna är mindre än de nuvarande och är anpassade till tidningens nuvarande personalstyrka.

– De nuvarande lokalerna har blivit för stora för oss och är inte längre ändamålsenliga nu när vi blivit färre. Det fanns inget bra sätt att dela av lokalen så då ville vi hitta nya centrala lokaler med bra läge, det var viktigt, säger Jenny Hoflund Bergvall.

Lokalerna som tidningen flyttar till ägs, precis som den nuvarande fastigheten, av KFAB, och är nyrenoverade.

– För våra kunder innebär flytten ingen stor skillnad, förutom att man får gå till en annan adress i centrum. Kundtjänst har öppet som vanligt varje tisdag mellan 10 och 13 och huset har hiss, säger Jenny Hoflund Bergvall.

Exakt vilken dag som flyttlasset går är inte spikat än, men troligen kommer kundtjänsten att finnas i de nya lokalerna från tisdagen den 29 oktober.

– Ytterst är det ekonomiska orsaker som ligger bakom flytten. Branschen är tuff och vi måste se över våra kostnader. Vi kommer att spara mycket pengar på att flytta till mindre lokaler och det gör att vi slipper dra in på journalistiken, som vi förstås vill värna allra mest, säger Jenny Hoflund Bergvall.

Vad som ska hända med Katrineholms-Kurirens nuvarande lokaler är inte klart än. 

– Inget kontrakt är skrivet än, säger KFAB:s marknadschef Björn Johansson.

Under fredagen monterades Katrineholms-Kurirens stora ljusskylt ner från fasaden på husets baksida. Skyltarna mot gatan kommer att sitta kvar tills tidningen flyttar till de nya lokalerna.
Under fredagen monterades Katrineholms-Kurirens stora ljusskylt ner från fasaden på husets baksida. Skyltarna mot gatan kommer att sitta kvar tills tidningen flyttar till de nya lokalerna.
Karta: Katrineholms-Kuriren AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!