Snart byggstart för den nya storskolan

Första spadtaget för kommunens nya högstadieskola närmar sig. Om två månader planerar NCC att rulla in med schaktmaskinerna och påbörja mångmiljonbygget för 1 300 elever.

Den största ytan i projektets totalt 10 300 kvadratmeter, kommer att gå åt till tillbyggnaden som ska dockas med nuvarande Tallås.

Den största ytan i projektets totalt 10 300 kvadratmeter, kommer att gå åt till tillbyggnaden som ska dockas med nuvarande Tallås.

Foto: NCC

Katrineholms kommun2020-02-13 09:37

På onsdagen skrev företaget och kommunala KFAB, Katrineholms fastighets AB, under avtalet om totalentreprenad. Nu söks bygglov från kommunen. Byggstart är beräknad till mitten av april.
Om inget rubbar tidsplanen, ska den efterlängtade men även ifrågasatta storskolan stå klar till terminsstarten hösten 2022. Också en ny idrottshall ingår.

Projektet är budgeterat till 245 miljoner kronor. Men för att även skolans gamla del, nuvarande Tallås, ska bli så fräsch och modern som tillbyggnaden utlovas bli, krävs ytterligare investeringar.
I nuläget finns inga medel avsatta för att renovera och/eller bygga om Tallås. Men KFAB:s vd Ingmar Eriksson håller inte för otroligt att det blir aktuellt 2022.
– Det finns ett behov av det. I vart fall kommer vi att behöva åtgärda skolans ventilation. I många år nu har det varit rumsaggregat i varje sal och det är inte optimalt, säger han.
Det är bland annat av dessa anledningar som framtiden för Järvenskolan Södra är ett oskrivet blad.

– Ska Tallås renoveras måste eleverna flytta ut och då används Södra för undervisningen.
Nya Järven är planerad utifrån tre hållbarhetsperspektiv: ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I det senare avspeglas kommunens uttalade ambition att bygga en trygg skola som ser till alla elevers behov.
Hur detta ska falla ut i verkligheten, är något som ifrågasätts av skolbyggets kritiker. Bland de 454 personer som står bakom det digitala uppropet ”Stoppa storskolan”, sjuder oron för att elever i behov av avskilda och småskaliga lärmiljöer ska slås ut.

Bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) gick nyligen ut i ett försök att stilla oron för att särskilt elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska fara illa på grund av skolans utformning:
– Det har hela tiden varit stort fokus på att säkerställa olika pedagogiska miljöer med olika möjligheter utifrån elevernas behov, men också möjligheter för lärare att exempelvis bedriva undervisning både i mindre och större grupper.
Att det stundande byggarbetet periodvis kommer att störa vardagen för elever och personal är ofrånkomligt. 
– Därför måste NCC och skolans rektor ha kontinuerlig kontakt med varandra. Ska man påla under två, tre veckor kommer det att vibrera i hela Tallås. Gjutningsarbetet däremot ska inte behöva påverka så mycket, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!