Snart är det premiär för "Jul på torget"

På söndag startar årets julföreställningar på Stortorget. Det blir en rafflande historia, där en folkilsken häxa äventyrar julen.

Hur går det med julen när den ettriga häxan Blemma sätter tomten bakom lås och bom? Det får premiärpubliken på Stortorget veta på söndag.

Hur går det med julen när den ettriga häxan Blemma sätter tomten bakom lås och bom? Det får premiärpubliken på Stortorget veta på söndag.

Foto: Lotta Asplund/Kulturskolan

Katrineholms kommun2019-11-26 18:45

Med premiär den 1 december blir det teater på Stortorget varje adventssöndag samt på julafton. Årets föreställning, "Jul på torget", är en historia som inrymmer såväl en tomtefamilj, som superhjältar, en cowboy och den julhatande häxan Blemma.

Det är Kulturskolan som sätter upp föreställningen och Jenny Wistbacka har skrivit både manus och musik. Hon ingår även i den sex skådespelare starka ensemblen.

– Vi håller på och repar för fullt och jag skrattar ihjäl mig varje gång. Det är jag inte ensam om. Jag tycker definitivt att det här är en av Katrineholms bästa jultraditioner. Att man varje år har gratis teater för hela familjen på Stortorget kan man verkligen skryta om, säger Jenny Wistbacka.

Historien tar avstamp i en gestalt som inte har så mycket till övers för det där med julfirande.

– Häxan Blemma hatar julen. Hon har aldrig fått en julklapp, inte ens en pepparkaka. Hon är så arg att hon trollar in tomten i en bur, där han sitter fast och inte kommer ut. Då får superhjältarna och en cowboy rycka ut så allt blir bra på slutet.

Förutom föreställningarna för allmänheten kommer "Jul på torget" att spelas på torsdagar för inbokade förskoleklasser.

– Det brukar vara fenomenal publik och det här är en riktig familjeföreställning för alla åldrar. 

Den 1 oktober började Jenny Wistbacka med manuset och hon har receptet på hur man får till en bra julteater.

– Man ska blanda det juligaste man vet med helt andra saker. 

Karta: Stortorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!