Slutkörd personal ifrågasätter heltidsnorm

Heltid som norm gör oss utmattade menar en slutkörd undersköterska. Men enligt ansvarig har antalet årsarbetare inte blivit färre.

Signaturen "Slutkörd undersköterska" menar att heltid som norm gör personalen utmattade.

Signaturen "Slutkörd undersköterska" menar att heltid som norm gör personalen utmattade.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katrineholms kommun2019-10-06 10:04

Katrineholms kommun har landets näst största ökning av heltidsanställda, vilket tidningen berättat om vid tidigare tillfälle.

Signaturen "Slutkörd undersköterska" skriver på insändarplats i tidningen att det är otroligt bra men att det inte framgår vad det kostar. Eller vad som händer när alla ska ha rätt att jobba heltid och politikerna säger att allt ska ske inom befintlig budget.

"Vad tror ni händer när chefer står där med sex–sju medarbetare som vill gå upp från 75 procent till heltid och det inte finns pengar till det. Det måste ju sparas någonstans och det enda som finns att  spara på är att minska den dagliga personalstyrkan och sluta ta in vikarier", skriver undersköterskan.

Men Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, håller inte med om bilden som undersköterskan beskriver.

– Istället för de timmar vi hade vikarier förut har vi till viss del fler som jobbar heltid, säger hon. 

Den sista augusti i år hade vård och omsorg 1 237,7 årsarbetare. I den siffran ingår alla medarbetare, det vill säga tillsvidareanställda, månadsanställda vikarier samt timanställda vikarier.

– Om man jämför det med samma mätperiod föregående år, alltså januari–augusti, så hade vi 1 238, 3 årsanställda, så det skiljer en halv tjänst, förklarar Susanna Kullman.

– Vi har fortfarande väldigt många vikarietimmar inom vård- och omsorgsförvaltningen och vi är måna om att ha det, för att klara kompetensförsörjningen vid semesterperioder. Men det är tråkigt att man upplever det som att vi inte längre tar in vikarier, fortsätter hon.

I dag arbetar 62,6 procent av personalen inom vård och omsorg heltid.  Förra delårsrapporten var motsvarande siffra 61,3 procent.

Undersköterskan skriver vidare i sin insändare att man gått från att vara fyra personal till tre på morgonen på äldreboendet och att man på eftermiddagen är två istället för tre. "Tro för allt i världen inte att vi fick mindre att göra utan samma arbete ska fortfarande ske trots att vi har mindre resurser"

Men enligt Susanna Kullman är det inget äldreboende som fått någon sänkt budget utan man har samma budget för 2019 som man hade för 2018. Man har också fått extra budget för löneökningar mellan åren. 

– I så fall kan det vara så att man året innan har gått över sin tilldelade budget. Det är det jag kan se när jag tar del av den här insändaren, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!